Ewa Wachowicz poleca. Pieczeń na Wielkanoc

14

Wielkanoc za pasem, trzeba powoli myśleć o potrawach, które przygotujemy. Ewa Wachowicz z pewnością zajadać się będzie jej charakterystyczną pieczenią. Cóż za aromat! Jest tylko jedno "ale" - szybko znika z talerzy!

Ewa Wachowicz poleca. Pieczeń na Wielkanoc
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz to połączenie aromatycznych ziół i słodkich śliwek. Skradnie podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Lepiej przygotuj gości na nieziemską przyjemność z jedzenia!

Pysznym przepisem Wachowicz podzieliła się na swojej oficjalnej stronie internetowej - ewawachowicz.pl.

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Składniki

  • 2 kg mięsa na pieczeń
  • 3 łyżki oleju 1
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • suszone śliwki do szpikowania
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Pieczeń na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Wykonanie:

  • Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty.
  • Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund.
  • Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.
  • Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
  • Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą.
  • Włożyć na parę godzin do lodówki.
  • Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
  • Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.
  • Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni.
  • Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
  • Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
  • Robiąc wielkanocną pieczeń, proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy, chyba że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić