Gdy spróbujesz pierogów bez gotowania, innych już nie zjesz. Palce lizać
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Przygotowuje się je w każdym domu i trudno jest znaleźć kogoś, kto by ich nie lubił. Warto wypróbować ich lekko odmienioną wersję - bez gotowania.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Pierogi bez gotowania są tak samo smaczne jak tradycyjne. Można je przygotować bez użycia garnka, więc są doskonałe dla każdego, kto go nie posiada (na przykład dla studentów) lub chce przygotować to danie szybciej
Pierogi bez gotowania. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 2 żółtka jaj
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe albo wołowe)
- 250 ml bulionu
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- 0,5 l bulionu
Pierogi bez gotowania. Sposób przygotowania:
- do miski dodaj przesianą mąkę, sól, żółtka i masło
- wszystko wymieszaj, a następnie dolewaj stopniowo wrzątek i mieszaj ciasto
- kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto ręką (ostrożnie, może być gorące od wody)
- ciasto po przekrojeniu na pół powinno mieć widoczne pęcherzyki. Wtedy jest gotowe
- mięso połącz z posiekanym szczypiorkiem i bulionem
- całość dopraw solą i pieprzem
- uprzednio przygotowane ciasto rozwałkuj, a następnie wycinaj w nim kółka
- nakładaj na ciasto farsz i lep pierogi
- pierogi wrzuć na rozgrzane masło na patelni
- smaż pierogi do momentu, aż się zarumienią
- następnie zalej je bulionem (0,5 l) i duś pod przykryciem około 5 – 10 minut
- po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je jeszcze kilka minut
- pierogi podawaj ze śmietaną lub smażoną cebulką i boczkiem
Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Źródło artykułu: o2pl