aktualizacja 

Gdy spróbujesz pierogów bez gotowania, innych już nie zjesz. Palce lizać

11

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Przygotowuje się je w każdym domu i trudno jest znaleźć kogoś, kto by ich nie lubił. Warto wypróbować ich lekko odmienioną wersję - bez gotowania.

Gdy spróbujesz pierogów bez gotowania, innych już nie zjesz. Palce lizać
Pierogi bez gotowania (Pixabay)

Pierogi bez gotowania są tak samo smaczne jak tradycyjne. Można je przygotować bez użycia garnka, więc są doskonałe dla każdego, kto go nie posiada (na przykład dla studentów) lub chce przygotować to danie szybciej

Pierogi bez gotowania. Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe albo wołowe)
  • 250 ml bulionu
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 l bulionu

Pierogi bez gotowania. Sposób przygotowania:

  • do miski dodaj przesianą mąkę, sól, żółtka i masło
  • wszystko wymieszaj, a następnie dolewaj stopniowo wrzątek i mieszaj ciasto
  • kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto ręką (ostrożnie, może być gorące od wody)
  • ciasto po przekrojeniu na pół powinno mieć widoczne pęcherzyki. Wtedy jest gotowe
  • mięso połącz z posiekanym szczypiorkiem i bulionem
  • całość dopraw solą i pieprzem
  • uprzednio przygotowane ciasto rozwałkuj, a następnie wycinaj w nim kółka
  • nakładaj na ciasto farsz i lep pierogi
  • pierogi wrzuć na rozgrzane masło na patelni
  • smaż pierogi do momentu, aż się zarumienią
  • następnie zalej je bulionem (0,5 l) i duś pod przykryciem około 5 – 10 minut
  • po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je jeszcze kilka minut
  • pierogi podawaj ze śmietaną lub smażoną cebulką i boczkiem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić