Idealne ciasto na Wielkanoc. Oto Marysieńka

4

Zapomnij o tradycyjnej szarlotce, ciasto Marysieńka to hit tegorocznych świąt wielkanocnych. Z pewnością zasmakuje każdemu, a przepis jest banalnie prosty.

Idealne ciasto na Wielkanoc. Oto Marysieńka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka (YouTube)

To idealna propozycja ciasta dla smakoszy czekolady czy kakao. Wypiek zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bowiem wygląda niczym deser z restauracji.

Zawiera w sobie lekki kakaowy biszkopt oraz ciasto pełne orzechów, a to wszystko przełożone wyśmienitym kremem budyniowym. Z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis nie jest skomplikowany i nawet osoba, która bardzo rzadko piecze ciasto sobie z nim poradzi. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl

Potrzebne składniki na ciasto kakaowe:

5 jajek

20 g kakao do wypieków

70 g mąki pszennej

100 g cukru

2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Potrzebne składniki na ciasto orzechowe:

250 g orzechów włoskich

5 białek z jajek

100 g cukru

10 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 g miodu

odrobina soli

Potrzebne składniki na krem:

500 ml mleka

200 g masła

5 żółtek z jajek

100 g cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

Ciasto kakaowe. Krok po kroku

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wsypać do miski przesianą mąkę. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. 

Kolejnym krokiem jest wsypanie całości do masy jajecznej. Należy pamiętać o dokładnym wymieszaniu. Dodajemy sztywną pianę i mieszamy. Następnie przygotowaną masę wykładamy na papier tortownicy. Piec przez ok. pół godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty. 

Ciasto orzechowe. Jak przygotować?

Siekamy wybrane orzechy, nie muszą być koniecznie włoskie. Białka jaj ubijamy z cukrem, tak, by uzyskać sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz miód. Masę łączymy z drobnymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. 

Jak przygotować krem do ciasta Marysieńka?

Na początek 375 ml z całości mleka zagotowujemy. Pozostałe 120 ml łączymy z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniu waniliowego. Dodajemy to do mleka i gotujemy, do momentu, aż budyń stanie się gęsty. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy do wystygniętego budyniu. 

Ostatnim końcowym etapem jest złożenie ciasta. Kakaowy blat smarujemy kremem i przykrywamy ciastem orzechowym oraz budyniem. Następnie kładziemy na to kolejny kakaowy blat. Górę ozdabiamy według własnych preferencji. 

Dodatkowo górę ciasta można polać czekoladą i ozdobić orzechami. 

Autor: ACZ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić