Kanapka drwala w domu. Bajecznie prosty przepis

14

To ta pora roku, w której każdy nie może doczekać się słynnej "kanapki drwala" z popularnej sieci restauracyjnej, serwującej fast-food. Ale po co czekać? Dużo zdrowiej, choć wcale nie mniej kalorycznie, lecz z pewnością równie dobrze będzie zrobić ją samemu!

Kanapka drwala w domu. Bajecznie prosty przepis
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kanapka drwala danie już kultowe. Ta restauracyjna może być jednak ciężkostrawna. Nie czekaj więc i przygotuj swoją własną, która - gwarantujemy - będzie równie pyszna!

Kanapka drwala. Składniki:

  • 2 duże bułki np. okrągłe grahamki
  • 300 g mielonej wołowiny np. łopatki
  • 4 plasterki boczku surowego wędzonego - około 50 g
  • 1 okrągły ser camembert - 170 g
  • 2 grube plasterki pomidora
  • 4 cienkie krążki czerwonej cebuli
  • 2 listki sałaty lodowej lub rzymskiej
  • przyprawy do wołowiny: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do obtoczenia sera: płaska łyżka bułki tartej, malutkie jajko
  • łyżka oleju do smażenia
  • sos musztardowy: 1 łyżka musztardy Dijon, pół łyżki ulubionego ketchupu, pół łyżki ulubionego majonezu

Kanapka drwala. Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj sobie sos do kanapki drwala.
  • W miseczce umieść po pół łyżki ulubionego ketchupu i majonezu.
  • Dodaj też jedną łyżkę musztardy Dijon.
  • Całość wymieszaj dokładnie.
  • Sos musztardowy jest już gotowy.
  • Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach.
  • Do zmielonego mięsa dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i zacznij wyrabiać masę mięsną.
  • Mieszaj masę dłońmi.
  • Podziel je na dwa równe kawałki i uformuj płaskie kotlety o średnicy odrobinę większej niż podstawa bułki (mięso odrobinę kurczy się podczas smażenia).
  • Nagrzej większą patelnię (na tyle dużą, by pomieściła oba kotlety).
  • Wlej łyżkę oleju do smażenia i po chwili wyłóż też oba kotlety.
  • Smaż je nie dłużej niż po trzy minuty na stronę.
  • Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa.
  • Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę.
  • Na tej samej patelni (po kotletach) podpiecz plasterki boczku, dopóki nie staną się rumiane.
  • Przygotuj też dwa grube plasterki pomidora oraz dwa liście sałaty rzymskiej.
  • Na patelni po kotletach i boczku podsmaż panierowany ser.
  • Krążek sera przekrój na pół tak, by powstały mi dwa cieńsze krążki.
  • Każdy krążek zanurzy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
  • Krążki sera w panierce smaż w pierwszej kolejności od strony zewnętrznej (tej ze "skórką").
  • Po niecałej minucie przewróć każdy krążek na drugą stronę i podsmażaj również minutę.
  • Przy pomocy szerokiej łopatki zdejmij podsmażone sery na deskę drewnianą.
  • Bułki przekrój na pół.
  • Warto je przez chwilę podpiec od wewnętrznej strony na patelni lub na grillu, by były rumiane i ciepłe.
  • Na spód bułki układaj kolejno: podsmażony ser panierowany; liść sałaty; gruby plaster pomidora, po dwa plasterki chrupiącego boczku; po kilka cienkich krążków czerwonej cebuli; kotlet wołowy; solidną porcję sosu musztardowego; górę od bułki.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić