Korniszony w serowej panierce. Pyszna przekąska zamiast chipsów

0

Domowy maraton filmowy czy domówka z przyjaciółmi nie może obyć się bez przekąsek. Zamiast sklepowych chipsów i chrupków warto czasem zaskoczyć gości i domowników czymś oryginalnym. Spróbujcie chrupiących, smażonych ogórków konserwowych w serowej panierce.

Korniszony w serowej panierce. Pyszna przekąska zamiast chipsów
Przepis na korniszony w serowej panierce (Getty Images, Cappi Thompson)

Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się dieta ketogeniczna. Polega ona na spożywaniu głównie tłuszczy i wyeliminowaniu węglowodanów oraz znacznym ograniczeniu posiłków zawierających cukier, a więc owoców i warzyw. Lekarze ostrzegają jednak, że jakkolwiek człowiek stosujący tę dietę chudnie, towarzyszyć mu będą zmęczenie, problemy z koncentracją i osłabienie.

Długotrwałe stosowanie diety może zaburzyć gospodarkę hormonalną. Wprowadzanie organizmu w stan ketozy powoduje podwyższone stężenie cholesterolu oraz przedwczesną miażdżycę naczyń, może też spowodować niedobór witamin.

Nie oznacza to jednak, że przy zróżnicowanej diecie nie można sięgać po przepisy z diety keto. Jedną z propozycji ketogeników, która zasmakowała niemal wszystkim, są pikle w serowej panierce. Przepis na nie błyskawicznie stał się hitem TikToka. Nic dziwnego - są łatwe w przygotowaniu, pyszne i nadają się idealnie jako przekąska do chrupania na każdą okazję. Przekonajcie się sami!

Pikle w serowej panierce. Potrzebne składniki

  • Słoik korniszonów pokrojonych w talarki
  • Ulubiony tarty ser (cheddar, mozzarella, gouda)
  • Mieszanka przypraw - papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany

Pikle w serowej panierce. Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C
  • Przygotuj formę do muffinek lub wyłóż papierem do pieczenia zwykłą blachę
  • W foremkach do muffinek lub na wyłożonej papierem blaszce ułóż około 1 łyżeczkę tartego sera, na ser połóż jeden lub dwa plasterki korniszona
  • Korniszony posyp szczyptą mieszanki przypraw, na to ułóż kolejną łyżeczkę tartego sera
  • Tak przygotowane korniszony włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż ser się stopi

Korniszony w panierce odstaw do ostygnięcia, by ser lekko stwardniał i zrobił się chrupiący. Pikle podawaj z ulubionym dipem, np. domowym ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Zobacz także: Smacznego: przepis na roślinne burgery
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić