Kultowe ciasto w twoim domu. Domowy przepis na Kopiec Kreta

0

Kopiec kreta to doskonałe połączenie czekoladowego biszkoptu, delikatnego kremu i bananów. Sprawdź jak przyrządzić domowym sposobem to popularne ciasto.

Kultowe ciasto w twoim domu. Domowy przepis na Kopiec Kreta
Ciasto kopiec kreta.

Kopiec kreta był swego czasu prawdziwym hitem i chyba każdy chociaż raz próbował go zrobić. Jednak żeby to kultowe ciasto się udało, nie potrzeba kupować w markecie żadnych pudełek. Wystarczy kilka składników i dobry, domowy przepis.

Domowy Kopiec Kreta. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 100 g  cukru
  • 100 g  mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Krem:

  • 70 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 50-60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 3-4 banany (zależnie od wielkości)

Domowy Kopiec Kreta. Potrzebne składniki:

  • tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę
  • mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiej do jednej miski
  • sypką mieszankę stopniowo dodawaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj
  • dodaj olej i ponownie zamieszaj
  • ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20-30 min
  • ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia
  • śmietanę ubij na sztywno
  • dodaj cukier puder i czekoladę i wymieszaj
  • z wystudzonego biszkoptu odetnij górną część ciasta
  • w dolnej części ciasta wytnij dół o głębokości ok. 1 cm
  • w wydrążony spód wyłóż pokrojone na połówki banany
  • ciasto przekryj kremem, formując z niego kopiec
  • górną część biszkoptu pokrusz i posyp kopiec z kremu
  • całość wstaw do lodówki na minimum godzinę
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić