Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Kurczak w cieście. Tak przygotowują go w chińskich restauracjach

10
Podziel się:

Kurczak w cieście po chińsku to zdecydowanie jedno z najchętniej kupowanych dań w azjatyckich barach. My zdradzamy, jak w prosty i szybki sposób możesz przygotować go w domu. Gwarantujemy, że jest smaczniejszy, niż w twojej ulubionej chińskiej restauracji!

Kurczak w cieście. Tak przygotowują go w chińskich restauracjach
Kurczak w cieście po chińsku (Getty Images, Michele Ursi / EyeEm)

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się intensywnymi aromatami i głębokim, niepowtarzalnym smakiem. Taki właśnie jest kurczak po chińsku z tego przepisu. Zdradzamy sposób, w jaki to tradycyjne danie przygotowują szefowie kuchni w chińskich restauracjach.

Przepis na kurczaka w cieście po chińsku. Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 litr oleju do smażenia

Przepis na kurczaka w cieście po chińsku. Sposób przygotowania

  • Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
  • W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i przyprawy.
  • Mięso obtocz w tak powstałej marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny.
  • Jajka rozkłóć, dodaj mąki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj. Dolej wodę, tak, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • Kurczaka podsmaż przez chwilę na patelni z odrobiną oleju, by lekko się zarumienił.
  • Do garnka wlej resztę oleju i mocno go rozgrzej.
  • Kawałki kurczaka obtocz dokładnie w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż, aż będzie złocisty.
  • Kurczaka odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Pyszny kurczak po chińsku gotowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie białego ryżu i sałatki colesław. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Seba
3 miesiące temu
Bzdura . Nic takiego w Niemczech nie ma miejsca !!!
Xolnierz
3 miesiące temu
Ameryko nie śpij, Putyn jeszcze żyje, przy takiej technice
Dziadek
3 miesiące temu
Czy ten srednio mądry od podsmażania pewnie pisze też te bzdury o samochodach?
Borys
3 miesiące temu
Morawieckiego pierwszy oddam Rosjanom
Dowbor
3 miesiące temu
Morawiecki zniszczy polske
Kaczor
3 miesiące temu
Niech Ameryka odpowie za palenie żywcem napalmem Wietnamczyków i zrzucanie bomb kasetonowych
Neo
3 miesiące temu
Jedno mam pewne kurczaka z chin
Kiko
3 miesiące temu
2 lata pracowałem w pierwszej i najlepszej restauracji chińskiej w Krakowie. Nigdy nic nie było podsmażane. Totalna bzdura!Tak samo jak mąka kukurydziana. Po co kurczaka podsmażać?? Przecież to jest "najszybsze" mięso z tych tzw. konkretnych. Tylko ryba jest "szybsza".
Artuditu
3 miesiące temu
Za to podsmażanie, to każdy Chińczyk by was śmiechem zabił, a po drugie, od kiedy chińskie dania z coleslawem się podaje.
Non
3 miesiące temu
A po co go podsmażać?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić