Magda Gessler radzi. To najlepsza wiosenna zupa

13

Wiosna już za rogiem, a ty zastanawiasz się, co podać na obiad? To najlepsza okazja, by skorzystać z rad topowej polskiej restauratorki, Magdy Gessler. Świetnym pomysłem na wiosenny obiad będzie zupa z botwiny.

Magda Gessler radzi. To najlepsza wiosenna zupa
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Magda Gessler wie co dobre. A teraz zdradziła przepis na najlepszą wiosenną zupę. Choć botwinę znają wszyscy, przepis od gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" jest jak zawsze, dopracowany w najmniejszym szczególe. Palce lizać!

Najlepsza wiosenna zupa wg Magdy Gessler. Składniki:

  • 30 dag cielęciny z kością
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 5 dag selera
  • 1 por
  • 2 pęczki botwinki
  • szklanka kwasu z buraków
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • jedno opakowanie śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 7 ziaren pieprzu
  • garść posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Najlepsza wiosenna zupa wg. Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Mięso włóż go garnka, zalej zimną wodą i posól.
  • Kiedy woda się zagotuje, dodaj przygotowane warzywa.
  • Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez około 45 minut.
  • Kolejno dodaj pieprz i jeszcze chwilę gotuj.
  • Na koniec przecedź wywar.
  • Botwinkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do bulionu.
  • Gotuj przez 10 minut, po czym dolej sok z cytryny i kwas z buraków.
  • Kolejno przypraw solą i pieprzem.
  • Do kubeczka wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli.
  • Dolej trochę zimnej wody.
  • Wszystko razem mieszaj aż do momentu powstania jednolitej papki.
  • Do tego dodaj odrobinę ciepłej zupy, znów wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą.
  • Do śmietanki dodaj około 100 ml ciepłej zupy, wymieszaj, wlej do garnka i wszystko razem jeszcze chwilę pogotuj.
  • Podawaj z 2 połówkami jajka oraz odrobiną posiekanego koperku.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić