Lava cake z płynną czekoladą. Ania Starmach pokazała przepis

0

Lava cake to znany i bardzo efektowny deser. Jak go jednak wykonać? Ania Starmach opublikowała na Instagramie prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Lava cake z płynną czekoladą. Ania Starmach pokazała przepis
Ciasto z płynną czekoladą. (Getty Images)

Lava cake, czyli ciasto z płynną czekoladą w środku, jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu. Ania Starmach umieściła na swoim Instagramie przepis na ten widowiskowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni

Lava cake. Potrzebne składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 30 g kakao
  • 20 ml likieru wiśniowego
  • 50 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

Ciasto z płynną czekoladą. Sposób przygotowania:


  • piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza
  • gorzką czekoladę połam na małe kawałki przełóż do rondelka/metalowej miski
  • dodaj masło i wszystko rozpuść w kąpieli wodnej
  • czekoladę odstaw na bok do lekkiego ostudzenia
  • jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  • dodaj mąkę, kakao i likier i dobrze wymieszaj tak, aby nie powstały żadne grudki
  • powstałą masę połącz z czekoladą
  • ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą a w środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady
  • przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy
  • kokilki wstaw na 10–12 minut do gorącego piekarnika

Gotowe. Smacznego! Ciasto podawaj jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami. Doskonałym dodatkiem będą także lody.


Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić