Mleko ziemniaczane. Oto najlepszy roślinny zamiennik mleka krowiego

16

Masz alergię na laktozę z mleka krowiego, a to bez Ci nie smakuje? Przerzuć się na mleko roślinne. To ziemniaczane jest słodkie, zdrowe i przepyszne. No i rzecz jasna, tanie i szybkie w wykonaniu. Nadal są tu jacyś przeciwnicy?

Mleko ziemniaczane. Oto najlepszy roślinny zamiennik mleka krowiego
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Mleko ziemniaczane to doskonała alternatywa dla mleka krowiego i roślinnych zamienników ze sklepu. To pierwsze ma laktozę, której wiele ludzi nie trawi, te drugie z kolei często mają wysoką cenę. A ten przepis ma same zalety. Przekonaj się sam i sprawdź już dziś!

Mleko ziemniaczane. Składniki:

  • 250 gram (1½ szklanki) surowych obranych ziemniaków
  • 3½–4 szklanek wody
  • 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie: wanilia dla smaku i zapachu

Mleko ziemniaczane. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz. Zalej 4 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotuj około 15 minut. Lub do chwili, gdy kartofle będą miękkie.
  • Zawartość garnka, ziemniaki oraz 3½ szklanki płynu przełóż do blendera kielichowego.
  • Dodaj mielone migdały, sól, syrop klonowy i wanilię. Zmiksuj na gładki płyn.
  • Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedź przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr papierowy.
  • Mleko można pić na zimno. Także podgrzewać. Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić