Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Katarzyna Gileta
|
aktualizacja

Moringa - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością

6
Podziel się:

Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej. (123RF.COM)

Moringa pochodzi z Azji. Rośnie u podnóża Himalajów. Należy do roślin, które człowiek może wykorzystać od korzeni, aż po liście. Ze względu na smak i zapach określa się ja także drzewem chrzanowym. Młode pędy, owoce i liście znajdują zastosowanie w kuchni. Po kwiaty, korzenie i wyciąg z kory sięga tradycyjna medycyna. A z nasion tłoczy się olej, który nie tylko podkreśla smak dań, ale także pielęgnuje skórę.

W ziołolecznictwie i kuchni najczęściej wykorzystuje się liście moringi. Są one bogate w białko, witaminy (A, E, C) oraz minerały takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, chrom i bor. Ponadto znajdziemy w nich kwasy tłuszczowe i wiele cennych antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, moringa zostawia daleko w tyle konkurencję. W 100 g suchych jest 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce, 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, 17 razy wapnia niż w mleku, 25 razy żelaza niż w szpinaku 15 razy potasu niż w bananach.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej. Moringa wspomaga pracę serca i krążenie. Poza tym wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża gorączkę i działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo. W azjatyckiej medycynie ludowej jest wykorzystywana jako środek na padaczkę i wrzody. To jednak nie wszystko. Ma działanie przeciwskurczowe i moczopędne. Sprzyja również obniżeniu poziom cholesterolu. Jak używać sproszkowanych liści? Możemy je jeść maksymalnie trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Warto dodawać je do zielonych koktajli lub smoothies. Z kolei zaparzone jak herbata doskonale ugaszą pragnienie.

Młode liście przypominają w smaku rzeżuchę. Nadają się do jedzenia na surowo jak szpinak. Sprawdzą się w sałatkach, koktajlach, jako składnik zup czy szejków. Z kolei owoce i młode pędy należy wcześniej ugotować. Tłoczony z nasion olej warto dodać do sosu sałatkowego. Nadaje się także do pielęgnacji ciała. Zmiękcza i nawilża skórę oraz zapobiega wypadaniu włosów.

Zobacz także: Zobacz też: Superfood, które pomoże w odchudzaniu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(6)
ktośmądrzejsz...
5 lata temu
Porównaj zawartość witamin i minerałów w niesuszonych liściach z zawartością w innych warzywach i owocach, wtedy będzie to miarodajne.
jkl
5 lata temu
Ale bzdury.... Porównujesz zawartość różnych witamin i minerałów w suchych liściach z ich zawartością w niesuszonej marchewce czy pomarańczach. Ile można zjeść tych suszonych liści- piszesz, że łyżeczkę, a więc ok, 0,5 dkg, a w takiej ilości to jest bardzo mało tych cennych składników w porównaniu np. z jedną pomarańczą lub marchewką. Manipulacja głupimi ludźmi..
babcia
5 lata temu
Szpinak nie ma żelaza nieuku, a ta nowa roślina to znów sposób na kolejne naciąganie ludzi. Najlepiej jeść warzywa i owoce sezonowe z własnego kraju. Wszystko mają co trzeba.
moda
5 lata temu
Teraz jest moda na to, jutro na coś innego. Zastanawiam się, skąd nasze babcie brały produkty bezglutenowe? No bo przecież gluten taaaaki toksyczny, że od razu by ludzkość wyginęła.
Iza
5 lata temu
Pije od kilku miesięcy herbatę moringę ,to super zioło ,dopadały mnie wszystkie choroby około 15 od żołądka ,jelit ,wątroby ,brak snu ,zawroty głowy ,cały rok katar ,sztywne stawy rano ,,,,teraz wszystkie te objawy ustąpiły do tego jest energia ,siła ,,pozdrawiam"
tata
5 lata temu
przynajmniej naturalne, a nie gmo
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić