Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Mrożona herbata. Jak samodzielnie przygotować zimny napój na upalne dni

4

Za nami już połowa czerwca, a więc temperatura będzie tylko rosnąć. Na takie upalne dni doskonale sprawdzi się mrożona herbata. Przepis na ten popularny napój jest bardzo prosty. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować.

Mrożona herbata. Jak samodzielnie przygotować zimny napój na upalne dni
Mrożona herbata to idealny napój na lato (Getty Images, bhofack2)

Żeby napić się mrożonej herbaty, nie musimy udawać się do sklepu lub kawiarni. Składniki do jej przygotowania często znajdziemy we własnej lodówce. Dodatkowo taki napój domowej roboty nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów czy aromatów smakowych.

Mrożona herbata: potrzebne składniki

  • trzy cytryny
  • pięć łyżeczek cukru lub miodu
  • dwie limonki
  • od półtora do dwóch litrów wody mineralnej
  • dwie torebki z czarną herbatą
  • kilka listków mięty

Mrożona herbata: sposób przygotowania

  • Odlej pół litra wody mineralnej – powinno wystarczyć na zapełnienie co najmniej jednego pojemnika lub torebki na kostki lodu.
  • Zagotuj wodę w czajniku. Następnie weź duży dzbanek i zaparz w nim herbatę z dwóch torebek.
  • Żeby szybciej schłodzić lub złagodzić smak napoju, dolej do niego wodę mineralną.
  • Wyciśnij jedną z cytryn, a sok dodaj do herbaty w dzbanku. Pozostałe owoce, w tym limonki, dokładnie umyj i potnij na drobne plasterki.
  • Posłódź herbatę miodem lub cukrem i dokładnie wymieszaj, żeby szybciej się rozpuścił.

Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

Twoja mrożona herbata jest gotowa. Polecamy podawać ją w wysokich szklankach. Przed zaserwowaniem napoju koniecznie dodaj do niego kostki lodu i listki mięty, które dodatkowo schłodzą herbatę i wzbogacą smak.

Zobacz także: Zobacz też: Jak zrobić suflet?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić