aktualizacja 

Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis od babci z Podlasia

0

Babka ziemniaczana to świetny pomysł na jesienny obiad. Sycąca, smaczna i prosta. Jeśli zostanie, nie ma co się przejmować, odsmażona na drugi dzień smakuje najlepiej!

Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis od babci z Podlasia
Babka ziemniaczana. (screen z Kuchnia Kwasiora) (YouTube)

Babka ziemniaczana to danie, z którego słynie Podlasie. Jest bardzo proste i sycące, dlatego najlepiej smakuje właśnie jesienią. Do tego łyżka kwaśnej śmietany lub szklanka zimnego mleka i pyszny obiad gotowy! Trudno zjeść od razu całą blachę, ale nie ma co się martwić, że babka się zmarnuje. Podsmażona na patelni na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na babkę ziemniaczaną. Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka pieprzu, soli, majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Przepis na babkę ziemniaczaną. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce
  • Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i boczku, smaż do zeszklenia
  • Z ziemniaków odlej część wody
  • Dodaj do startych ziemniaków podsmażoną cebulę i mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę
  • Zamieszaj, masę wylej na blachę wyłożoną papierem
  • Piecz w 200 stopniach ok. godziny
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić