Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis od babci z Podlasia

17
Podziel się:

Babka ziemniaczana to świetny pomysł na jesienny obiad. Sycąca, smaczna i prosta. Jeśli zostanie, nie ma co się przejmować, odsmażona na drugi dzień smakuje najlepiej!

Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis od babci z Podlasia
Babka ziemniaczana. (screen z Kuchnia Kwasiora) (YouTube)

Babka ziemniaczana to danie, z którego słynie Podlasie. Jest bardzo proste i sycące, dlatego najlepiej smakuje właśnie jesienią. Do tego łyżka kwaśnej śmietany lub szklanka zimnego mleka i pyszny obiad gotowy! Trudno zjeść od razu całą blachę, ale nie ma co się martwić, że babka się zmarnuje. Podsmażona na patelni na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na babkę ziemniaczaną. Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka pieprzu, soli, majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Przepis na babkę ziemniaczaną. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce
  • Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i boczku, smaż do zeszklenia
  • Z ziemniaków odlej część wody
  • Dodaj do startych ziemniaków podsmażoną cebulę i mięso, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę
  • Zamieszaj, masę wylej na blachę wyłożoną papierem
  • Piecz w 200 stopniach ok. godziny
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
Michu
11 miesięcy temu
Wolę już frytki. Pyry, boczek, cebula... to już wolę gotowane z cebulką i boczkiem, a do tego maślanka, a co...
Julek
rok temu
W południowo wschodnich regionach Polski, to się nazywa bubełe
Skaza
rok temu
ni ma jak Zeppelin! kto nie jadł zeppelina ten niczego nie jadł, albo kartacza inaczej! wiem że to smaczne było ! kartofli surowych i gotowanych lekko zielonkawe! albo kindziuk! też jadłem taki prawdziwy od rodziny swojej z podlasia. Ps. człowiek z miasta świętej wieży
soo
rok temu
Mój mąż to robi i nikomu nie smakuje. Nie jemy tego nawet z grzeczności.
szyderca
rok temu
na dużą blache to 4 kg ziemniakow,2 kg to za malo,cebula czosnek,pol szklanki oleju,sol pieprz wedlina,w dawnym kieleckim nazywala sie taka babka -kugiel.
BOŻENA S
rok temu
Ja jescze dodaje 2 szklanki mleka i nie zlewam żadnej wody z ciasta.Moja babka jest pulchna i mięciutka. polecam.
BOŻENA S
rok temu
Ja jescze dodaje 2 szklanki mleka i nie zlewam żadnej wody z ciasta.Moja babka jest pulchna i mięciutka. polecam.
olsztynianka
rok temu
Ja przygotowuję babkę ziemniaczaną bez mąki jest wtedy pulchna, dodaję oczywiście pokrojony podsmażony boczek wędzony, cebulę , jajka, sól, pieprz ziołowy. Jest pyszna.
Mack
rok temu
Dodaję jeszcze 1 kg mielonki-może być drobiowa.
Yfdv
rok temu
Zamiast miesa mozna pieczarki
Dvbhfcfbhdf
rok temu
Ja zamiast boczku smażę pokrojone w kostkę przyprawione kawałki mięsa karkówka lub łopatka do tego dodaję też trochę suszonych prawdziwków i na koniec podaję z kwaśną śmietaną
jamci
rok temu
pycha
Dziadek Ziemn...
rok temu
Wyrzuć z przepisu kiełbasę boczek i mąkę a dowiesz się jak smakuje babka ziemniaczana. Pozdrawia Dziadek
111
rok temu
A ja myślałem, że najlepsza babka to taka💃. Ale numer.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić