Sernik bez sera. Przepis na ciasto styropian
Styropian to ciasto, które do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Jednak masa jest wykonana z... kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbuj tego nietypowego deseru!
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ciasto styropian robi się z półkruchego ciasta i śmietany. Bardzo przypomina sernik, dlatego można je podobnie przygotowywać - z brzoskwiniami, konfiturami lub bakaliami.
Czytaj także: Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Ciasto styropian. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1000 g śmietany 18 proc.
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Ciasto styropian. Sposób wykonania:
- przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier i cukier waniliowy
- do suchych składników wbij żółtka i dodaj margarynę
- wyrób ciasto i włóż do lodówki na pół godziny
- ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
- większą część rozłóż na blasze do pieczenia
- w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając
- dodaj budynie i ubij
- na koniec dodaj śmietanę i również ubij (śmietanę dodawaj stopniowo)
- masę wylej na ciasto
- na wierzchu zetrzyj pozostałą część ciasta
- ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut
- gotowe ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Wuzetka z borówkami i galaretką. Pomysł na przepyszny deser
Źródło artykułu: o2pl