Sernik bez sera. Przepis na ciasto styropian

26

Styropian to ciasto, które do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Jednak masa jest wykonana z... kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbuj tego nietypowego deseru!

Sernik bez sera. Przepis na ciasto styropian
Sernik bez sera. (Pixabay)

Ciasto styropian robi się z półkruchego ciasta i śmietany. Bardzo przypomina sernik, dlatego można je podobnie przygotowywać - z brzoskwiniami, konfiturami lub bakaliami.

Ciasto styropian. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1000 g śmietany 18 proc.
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Ciasto styropian. Sposób wykonania:

  • przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier i cukier waniliowy
  • do suchych składników wbij żółtka i dodaj margarynę
  • wyrób ciasto i włóż do lodówki na pół godziny
  • ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
  • większą część rozłóż na blasze do pieczenia
  • w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając
  • dodaj budynie i ubij
  • na koniec dodaj śmietanę i również ubij (śmietanę dodawaj stopniowo)
  • masę wylej na ciasto
  • na wierzchu zetrzyj pozostałą część ciasta
  • ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut
  • gotowe ciasto zostaw w piekarniku do wystygnięcia


Zobacz także: Wuzetka z borówkami i galaretką. Pomysł na przepyszny deser
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić