Najlepszy napój na upały. Nawadnia lepiej niż woda
Zapomnijcie o oranżadach i nudnych lemoniadach. W upały organizm potrzebuje lepszego orzeźwienia. Z pomocą przychodzi chia fresca. Ten napój to absolutny hit tego lata! Nawadnia jak żaden inny, wspomaga metabolizm, a w dodatku jest przepyszny. Musicie tego spróbować.
Kiedy za oknem praży słońce, a termometry pokazują przerażająco wysokie wartości, przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Nasze ciało, starając się schłodzić, traci wraz z potem sporo płynów i elektrolitów, które należy uzupełnić.
Czytaj także: Nie pij w czasie upałów. Możesz się odwodnić
Najlepszy napój na upały. Nawadnia lepiej niż woda
Zaleca się, aby w upalne dni wypijać co najmniej 2 litry płynów. Czasami jednak ciężko wmusić w siebie tak duże ilości płynów. Mamy na to sposób - niezwykle orzeźwiający, pyszny i zdrowy napój, który pokochacie od pierwszego łyka.
Chodzi o meksykańską lemoniadę, nazywaną też chia fresca. Napój ten posiada właściwości izotoniczne i nawadnia lepiej niż woda. Jak to możliwe? Dzieje się tak za sprawą dodawanych do niego nasion chia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały
Nasiona chia pochłaniają ogromne ilości wody, nawet dziewięciokrotność swojej objętości. W dodatku mają wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminy i minerały. Mało tego - wspomagają odchudzanie!
By zrobić litr tej zdrowej i pysznej lemoniady wystarczy kilka składników i dosłownie parę minut. Oto przepis na hit tego lata.
Przepis na orzeźwiający napój na upały - chia fresca. Potrzebne składniki
- 0,75 l wody mineralnej niegazowanej
- 0,25 l wody kokosowej lub aloesowej (opcjonalnie, można użyć tylko wody mineralnej)
- 3-4 łyżki nasion chia
- Sok z jednej limonki lub połowy cytryny
Przepis na orzeźwiający napój na upały - chia fresca. Sposób przygotowania
- Do słoika lub dzbanka wsyp nasiona chia
- Nasiona zalej wodą, dodaj sok z limonki i cytryny
- Opcjonalnie dodaj coś do osłodzenia napoju - miód, syrop z agawy lub np. stewię
- Wszystko zamieszaj i odczekaj parę minut, by nasiona napęczniały
- Przed podaniem ponownie zamieszaj napój. Smacznego!