Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta
|
aktualizacja

Naturalne lekarstwo na kaca. Kosztuje grosze

5
Podziel się:

Kiszonki są nazywane polskimi superfoods. Nic dziwnego. Nie tylko wspaniale smakują, ale dostarczają nam też wielu cennych substancji. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, wspomagają trawienie. Warto więc jak najczęściej sięgać nie tylko po kiszone warzywa, ale także soki. Najpopularniejszy jest sok z kiszonej kapusty. Jest tani i łatwo dostępny. Pij na zdrowie!

Najlepiej pić po pół szklanki soku trzy razy dziennie.
Najlepiej pić po pół szklanki soku trzy razy dziennie. (123RF.COM)

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonały na wzmocnienie organizmu w czasie infekcji, ponieważ zawiera mnóstwo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Dostarcza organizmowi tych substancji, które zostały wypłukane przez trunki. Warto o tym pamiętać szczególnie przed sylwestrową imprezą. Sok z kiszonki to także cenne źródło witamin E, P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza.

Sok z kiszonej kapusty przywraca również równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Posiada nawet właściwości antynowotworowe - podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Z kolei acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Bakterie probiotyczne, które uczestniczą w procesie fermentacji, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami. Natomiast kwas mlekowy pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm. To jednak nie wszystko.
Sok z kiszonej kapusty ułatwia odchudzanie. Po wypiciu szklanki tego napoju będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Jest on też skuteczny w przypadku dolegliwości wątrobowych, żylnych, reumatycznych, śledziony czy pęcherzyka żółciowego.

Kuracja tym sokiem doskonale też oczyszcza organizm. Najlepiej pić po pół szklanki soku trzy razy dziennie. Sok możemy pić saute lub wykorzystać do zrobienia pysznych koktajli. Dla urozmaicenia dodaj do niego sok z innych warzyw lub owoców: marchwi, jabłka, cytryny.

Zobacz też: 5 zasad dobrej diety. Jedz zdrowo, żyj zdrowo

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(5)
osa
5 lata temu
każda kiszonka ma dużo soli i o tym trzeba pamiętać i to podnosi ciśnienie i o tym też trzeba pamiętać
brrrrr
5 lata temu
Picie soku z kiszonej kapusty gwarantuje srututkę.
kris
5 lata temu
Ja jestem zdania czym się strułeś tym się lecz
2dno
5 lata temu
ojtam,lepiej z reklamy znane specyfiki w aptece kupić....
skacowany
5 lata temu
A co z tymi bakteriami ktore braly udzial w procesie fermentacji zboza czy ziemniakow?Albo owocow? Zostaly oddestylowane?Przeciez to najlepszy "sok".
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić