aktualizacja 

Nigdy nie zjesz innego rosołu. Jeden składnik zmienia wszystko

91

Rosół to jedna z najczęściej serwowanych zup na polskich stołach. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepis na idealny w smaku o wyjątkowym aromacie rosół z dodatkiem nietypowego składnika.

Nigdy nie zjesz innego rosołu. Jeden składnik zmienia wszystko
Rosół (Twitter)

Rosół z dodatkiem kapusty włoskiej, bo o tym składniku mowa, ma lekko słodki, delikatnie orzechowy posmak i kremową konsystencję. Wystarczy dodać kilka liści, by poczuć różnicę w smaku. Kapusta włoska ma wiele właściwości prozdrowotnych m.in. poprawia odporność, zapobiega szybkiemu starzeniu i dostarcza cennej witaminy C. Koniecznie wypróbuj rosołu z dodatkiem kapusty włoskiej.

Przepis na rosół z kapustą włoską. Składniki:

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 6 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 1 niewielki seler garść zielonej natki pietruszki z łodygami
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól

Przepis na rosół z kapustą włoską. Wykonanie:

  • w dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, a następnie kurczaka, pieprz i liście laurowe
  • gotuj przez ok. 25 minut, na bieżąco usuwaj szumowiny
  • umyj włoszczyznę, kapustę podziel na ćwiartki i usuń zgrubienia
  • warzywa dodaj do odszumowanej zupy i gotuj przez kolejne 30 minut, dodaj także połowę natki pietruszki
  • do zupy wrzuć kapustę i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut
  • dopraw zupę do smaku
  • rosół podawaj z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki lub pokrojoną marchewką


Zobacz także: Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić