aktualizacja 

Przepis Magdy Gessler. Podaj gościom, poproszą o dokładkę

24

Szukasz pomysłu na obiad? Magda Gessler wielokrotnie wychwalała litewskie pierożki zwane kołdunami. A przepisy od znanej restauratorki przecież zawsze są najlepsze. Nie bez powodu to danie prezentowała w "Masterchefie"! Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Przepis Magdy Gessler. Podaj gościom, poproszą o dokładkę
Kołduny Magdy Gessler w "Masterchefie" (Masterchef, YouTube)

Kołduny to tradycyjne litewskie pierożki. Choć kiedyś często były podawane na polskich stołach, odeszły w zapomnienie. Dziś przechodzą prawdziwy renesans popularności. Podaj je wśród gości lub rodziny - z pewnością poproszą o dokładkę! A jak dodasz, że prezentowała je sama Magda Gessler w Masterchefie - będą sami prosili o przepis!

Przepis na kołduny Magdy Gessler. Składniki:

  • Ciasto na kołduny:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta drobnej soli
  • Farsz do kołdunów:
  • 500 g zmielonej baraniny (np. karkówka)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g łoju baraniego lub wołowego
  • 1 główka czosnku
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 duża cebula
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przepis na kołduny Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Cebulę drobno posiekaj i zrumień na patelni.
  • Lekko przestudź.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą zmieloną wołowinę i baraninę.
  • Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, łój, podsmażoną cebulę, bulion oraz przyprawy.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Masa powinna być dosyć wilgotna, dlatego w razie potrzeby możesz dodać więcej bulionu.
  • Odstaw farsz na kołduny do schłodzenia w lodówce.
  • Przygotuj ciasto na kołduny.
  • Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj do niej olej, sól i żółtka.
  • Całość energicznie zagniataj przez kilka/kilkanaście minut do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
  • Ciasto rozwałkuj cienko (podobnie jak na pierogi), a następnie przy pomocy szklanki o średnicy ok. 5 cm wycinaj z niego niewielkie kółka.
  • Na środek każdego z kółek nałóż farsz, a następnie zlep kołduny w taki sam sposób jak lepi się uszka.
  • Zwróć uwagę, aby dobrze skleić brzegi ciasta.
  • Kołduny gotuj w osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (czas gotowania zależy od wielkości pierożków i ilości farszu).
  • Kołduny Magdy Gessler doskonale smakują polane masłem z odrobiną koperku.
  • Dobrym pomysłem będzie również podanie ich z bulionem wołowym.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić