Angelika Karpińska| 
aktualizacja 

Panna cotta. Prosty przepis na pyszny, włoski deser

1

Panna cotta to klasyczny włoski deser ze śmietanki podawany z owocami. Jest wyjątkowo delikatny i smakiem przypomina sernik na zimno. Przepis jest prosty, a przygotowanie tego wyśmienitego deseru nie zajmie Ci wiele czasu.

Panna cotta. Prosty przepis na pyszny, włoski deser
Przepis na panna cotta (Getty Images)

Panna cotta to idealny letni deser. Ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Najlepiej podawać go z dodatkiem ulubionych owoców.

Przepis na panna cotta. Potrzebne składniki

  • 3 łyżki śmietanki 30 proc. lub mleka
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii lub olejek waniliowy

Czytaj także: Lody o smaku zielonej herbaty. Prosty, domowy przepis na oryginalny deser

Przepis na panna cotta. Sposób przygotowania

  • Rozmieszaj żelatynę z 3 łyżkami śmietanki i odstaw
  • Połowę śmietanki 36 proc. ubij na sztywno z cukrem
  • Drugą połowę śmietanki wlej do rondelka
  • Dodaj jogurt, laskę wanilii lub olejek waniliowy i namoczoną żelatynę
  • Podgrzewaj, a gdy zacznie się gotować, zdejmij z palnika
  • Na końcu dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj
  • Przelej do okrągłych foremek i włóż do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc

Deser najlepiej podawać z malinami lub truskawkami oraz musem owocowym.

Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić