aktualizacja 

Pizza na piętce od chleba. Klasyk dla oszczędnych

2

Pizza na starym chlebie, to pomysł idealny dla tych, którym leży na sercu problem marnowanego jedzenia. Zamiast wyrzucać resztki suchego chleba do kosza, lub co gorsza, dawać go ptakom (białe pieczywo im szkodzi), można wykorzystać suche kromki, jako spód do pizzy.

Pizza na piętce od chleba. Klasyk dla oszczędnych
Pizza na chlebie to nowy trend na zero waste w kuchni (Inne, pexels)

Domowa pizza nie musi być czasochłonna i wymagać specjalistycznych składników. To klasyczne włoskie danie nie bez powodu w kraju swego pochodzenia uchodzi za przysmak biedoty. Przygotowując ją w domu, warto wykorzystać to co akurat zalega w naszej lodówce, resztka sera czy skrojony do połowy pomidor to idealne składniki. Natomiast na spód pizzy nada się stary chleb.

Pizza na starym chlebie. Potrzebne składniki:

  • suchy, czerstwy chleb (około pół bochenka)
  • pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego zależnie od preferencji)
  • jajko
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

ulubione składniki do pizzy według indywidualnego uznania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pizza pieczona na 12 tys. zapałek. Szalony kulinarny test ukraińskiego Youtubera

Pizza na chlebie. Sposób przygotowania:

  • Chleb pokrój na kromki. Włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw do nasiąknięcia.
  • Gdy chleb zwilgotnieje i w całości wchłonie mleko. Rozdrobnij kromki widelcem na drobne kawałki.
  • Do masy z chleba wbij surowe jajko i połącz składniki. Dodaj szczyptę soli.
  • Tak wyrobioną masę chlebową daj na blachę do pieczenia lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem. Zapiekaj kwadrans w piekarniku w temp. 180 stopni.
  • Na spód nałóż ulubione składniki i ponownie zapiecz całość, aż ser na pizzy się zarumieni.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić