Pizza na piętce od chleba. Klasyk dla oszczędnych
Pizza na starym chlebie, to pomysł idealny dla tych, którym leży na sercu problem marnowanego jedzenia. Zamiast wyrzucać resztki suchego chleba do kosza, lub co gorsza, dawać go ptakom (białe pieczywo im szkodzi), można wykorzystać suche kromki, jako spód do pizzy.
Czytaj także: Ślimaki pizzowe. Najlepsza przekąska na imprezę
Domowa pizza nie musi być czasochłonna i wymagać specjalistycznych składników. To klasyczne włoskie danie nie bez powodu w kraju swego pochodzenia uchodzi za przysmak biedoty. Przygotowując ją w domu, warto wykorzystać to co akurat zalega w naszej lodówce, resztka sera czy skrojony do połowy pomidor to idealne składniki. Natomiast na spód pizzy nada się stary chleb.
Pizza na starym chlebie. Potrzebne składniki:
- suchy, czerstwy chleb (około pół bochenka)
- pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego zależnie od preferencji)
- jajko
- sos pomidorowy
- ser żółty
ulubione składniki do pizzy według indywidualnego uznania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza pieczona na 12 tys. zapałek. Szalony kulinarny test ukraińskiego Youtubera
Pizza na chlebie. Sposób przygotowania:
- Chleb pokrój na kromki. Włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw do nasiąknięcia.
- Gdy chleb zwilgotnieje i w całości wchłonie mleko. Rozdrobnij kromki widelcem na drobne kawałki.
- Do masy z chleba wbij surowe jajko i połącz składniki. Dodaj szczyptę soli.
- Tak wyrobioną masę chlebową daj na blachę do pieczenia lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem. Zapiekaj kwadrans w piekarniku w temp. 180 stopni.
- Na spód nałóż ulubione składniki i ponownie zapiecz całość, aż ser na pizzy się zarumieni.