Taką pizzę jedzono w PRL-u. Sprawdzony przepis naszych dziadków

40

Myślisz, że pizza nad Wisłą to stosunkowo świeża rzecz? Nic bardziej mylnego. Pizza z PRL-u jest na to "żywym" dowodem. Nie czekaj i sprawdź już dziś.

Taką pizzę jedzono w PRL-u. Sprawdzony przepis naszych dziadków
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Polska pizza z PRL-u nie ma zbyt wiele wspólnego z tą prawdziwą, włoską. Jest zrobiona na grubym cieście i wypełniona po brzegi dodatkami. Ale za to jaka pyszna... Niebo w gębie.

Polska pizza z PRL-u. Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 kiełbasy
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka
  • pomidor
  • 200 g startego, żółtego sera
  • ketchup
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, oregano

Polska pizza z PRL-u. Wykonanie:

  • Drożdże rozdrobnij i wymieszaj z 3 łyżeczkami cukru. Odstaw do rozpuszczenia.
  • W misce wymieszaj mąkę, sól i łyżeczkę cukru. Zrób wgłębienie i dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i odstaw.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra.
  • Gdy cebula się zarumieni- przerzuć zawartość patelni do miseczki.
  • Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z solą, pieprzem i oregano.
  • Do ciasta dodaj jajka, oliwę i mleko i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Blachę (21cm x 26cm) wysmaruj dobrze oliwą i wyłóż ciasto, rozciągając je rękami do brzegów i odstaw na 30 minut.
  • Na ciasto zetrzyj trochę sera. Ułóż na nim podsmażoną kiełbasę z cebulką, pieczarki, pokrojoną paprykę i plasterki pomidora.
  • Posyp pomidora odrobiną soli i pieprzu i zetrzyj resztę sera.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiecz przez 10 minut z grzaniem od spodu. Podawaj z ketchupem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić