Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Pomysł na świetną przekąskę. Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese

7
Podziel się:

Wieczór ze znajomymi, Ty nie jadłaś jeszcze obiadu, trzeba na szybko coś przygotować? A może wparowałaś do domu po całym dniu, ale wcześniej zaprosiłaś ukochaną osobę na randkę? Spokojnie. Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese uratują Cię z niejednej opresji.

Pomysł na świetną przekąskę. Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese to fajna alternatywa dla obiadu. Możesz podjeść je podczas seansu filmowego w domu, a będziesz pełna jak po dobrym obiedzie. I do tego ten smak. Niebo w gębie!

Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese. Składniki:

  • ząbek czosnku 1 sztuka
  • mięso mielone z indyka 250 gramów
  • słoiczek przecieru pomidorowego z ulubionymi przyprawami
  • 1 opakowanie posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie
  • gęsty jogurt 150 mililitrów
  • świeża bazylia 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese. Wykonanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200°C.
  • Drobno pokrój czosnek.
  • Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy przestanie być różowe.
  • Dodaj 200 ml wody, słoiczek przecieru pomidorowego i ulubione przyprawy.
  • Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min.
  • Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Zestaw sos z palnika do ostudzenia.
  • Rozwiń rulon ciasta francuskiego.
  • Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm.
  • Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu.
  • Zawiń tak, aby powstały trójkąty.
  • Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się w trakcie pieczenia.
  • Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek.
  • Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto.
  • W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem.
  • Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
mniam
10 miesięcy temu
Coś dla Jahiry...
AliCJA
10 miesięcy temu
Sos bolognese zawsze jadłam tylko z makaronem! Muszę spróbować tych pasztecików! Akurat jutro wpadną znajomi na wieczór z perłą i netflixem :D Może im przypasuje jako przekąska do piwka
babcia
10 miesięcy temu
Na zdjeciu są paszteciki robione całkiem inną techniką niż w opisie, dla mniej wprawionych w kuchennych pracach to jest mylące -
Amator
10 miesięcy temu
W pasztecikach zwykle jest farsz, a nie sos...
Tomek Puma
10 miesięcy temu
Super
Tomek Puma
10 miesięcy temu
Super
Xyz
10 miesięcy temu
Po 1. "Zestaw sos z palnika" 😂 chyba raczej bardziej po polsku należałoby użyć "odstaw". Co Wy tam nie sprawdzacie wcześniej tekstów, które tu umieszczacie? Po 2. Na zdjęciu są inne paszteciki skoro w tym przepisie mają być finalnie trójkąty. Poza tym tak się zastanawiam, widział ktoś kiedyś paszteciki w kształcie trójkąta? 🙈 Przekąska last minute ok, ale wg mnie to na pewno nie są paszteciki 😁
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić