Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi. Tylko nieliczni go znają

9
Podziel się:

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. By smakowały wyśmienicie należy przygotować odpowiednie nadzienie i ciasto. Poznaj sekret idealnego ciasta pierogowego.

Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi. Tylko nieliczni go znają
Pierogi (Pexels)

Na słodko czy na słono? Nieważne, jakie pierogi wybierzesz, ważne by ciasto było delikatne i po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem. Ile gospodyń, tyle przepisów. W ich gąszczu trudno jednak trafić na taki, który faktycznie da nam satysfakcjonujące rezultaty.

Dobre ciasto na pierogi to klucz do sukcesu. Bez niego, danie nie będzie aż tak smaczne. Najlepsze jest takie, które jest delikatne, rozpływające się w ustach, cienko rozwałkowane, ale i elastyczne. Tylko jak to zrobić? Na szczęście mamy przepis!

Do idealnego ciasta do pierogów należy użyć wrzącej wody i... masła. Oto cały sekret. Kiedy spróbujesz tej receptury już nigdy nie zrobisz innego ciasta na pierogi.

Przepis na idealne ciasto do pierogów. Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 90 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przepis na idealne ciasto do pierogów. Sposób wykonania:

  • mąkę, wodę i masło połącz w mikserze z końcówką do wyrabiania ciasta
  • dodaj jajko i szczyptę soli i dalej miksuj
  • kiedy ciasto będzie wyrobione wyłóż je na stolnicę i dalej wyrabiaj ręcznie podsypując mąką
  • ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od stolnicy
  • ciasto na pierogi przykryj miską i pozostaw na chwilę
  • w tym czasie przygotuj ulubiony farsz
  • ciasto podziel na 3 części, a następnie cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka i wypełniaj nadzieniem
  • pierogi gotuj dużym garnku, w osolonej wodzie ok. 2 minuty aż wypłyną na powierzchnię
Zobacz także: Halejcio o wakacjach bez dziecka i przygotowaniach do ślubu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Mariola
miesiąc temu
Jutro po pracy kupuje zimną perłę i będę lepiej pierogi :D Zapas mi się skończył, a umilić sobie czas w kuchni w taką pogodę zawsze trzeba :D
2stan13
miesiąc temu
Ciasto na tradycyjne pierogi ruskie, które wywodzą się z dawnego województwa ruskiego w Królestwie Polskim w XV wieku, stąd ich nazwa, wyrabiano bez jajka, wtedy ciasto jest miękkie. Pamiętać należy, że była to potrawa ubogich ludzi, podobnie jak np. zupa cebulowa we Francji, więc nie dodawali do wyrabianego ciasta jajek. Albowiem jajko utwardza ciasto, więc gdy robisz makaron to dodajesz jajko. Oczywiście dodajemy wyłącznie masło, a nie jakieś oliwy. A farsz musi składać się z 2 części ugotowanych ziemniaków (zmielonych np. w maszynce do mięsa) i 1 części twarogu białego. Ważne jest również by do farszu dodać usmażoną na brązowo na maśle drobno posiekaną białą cebulę, no i sól i pieprz do smaku! A podajemy pierogi polane roztopionym masłem. Tak na marginesie dodam, że GŁUPOTĄ jest panująca ostatnio moda by polskie pierogi ruskie nazywać pierogami ukraińskimi - one nigdy nie były i nie będą ukraińskie, przy całym szacunku dla Ukrainy walczącej z faszystami z FR!
makaroniarz
miesiąc temu
to cos jak przepis z koziej dupy nie mozna napisac ile ml wody i ile gr maki? czy kazdy ma sie domyslac o jakiej wielkosci szklanki myslal autor tego przepisu
Aleksandra
miesiąc temu
Do ciasta pierogowego NIE DODAJE SIĘ jajka !
ala
miesiąc temu
o,5 kg mąki, 4 łyżki oleju, 250 mll gorącej wody.
Vdrejk
miesiąc temu
Koty ikartofel nie mogę się otrząsnąć
Mamcia
miesiąc temu
Na 3 szklaki mąki 90 g masła ? Po co tyle , wystarczy 1 łyżka stołowa oczywiście rozpuszczonego
rzeszowiak
miesiąc temu
Niedaleko naszego domu pracowal w magistracie kuzyn i mama zaprosila go w jeden piatek na ruskie pierogi jakie byly u nas na obiad i dlatego zrobila ich troche wiecej. A jakze przyszedl i jeszcze se przyprowadzil 2 kolegow z pracy - Do ciotki na pierogi. Siedli i sami se brali az zjedli 5 litrowy rondel pierogow ale w trakcie jedzenie kuzyn pyta - Ciotka masz kwasne mleko do popicia ? Mam. No to dawaj. Wypili tez te 2 litry kwasnego mleka przy tych pierogach. Geby utarli i na odchodne kuzyn powiedzial - Ale z ciebie ciotka jest faja kucharka. Na drugi tydzien tez przyjdziemy !! Nie zostawili nawet 10 groszy na ser, a my zostalismy bez obiadu o suchym pysku ! Cala rodzina sie potem smiala jak to Janusz odwiedza ciotke z kolegami z pracy !
Kristof
miesiąc temu
Tylko mąka, szczypta soli i maślanka!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić