Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera
|
aktualizacja

Babciny sposób. Ogórki kiszone wyjdą idealnie

17
Podziel się:

Lato to okres, w którym w polskich domach przyrządza się przetwory na zimę. Hitem od lat pozostają ogórki kiszone. Jak je przygotować, aby smakowały niczym u babci?

Babciny sposób. Ogórki kiszone wyjdą idealnie
Idealny przepis na ogórki kiszone. O tym nie możesz zapomnieć (Pixabay)

Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Nasze babcie mają na to prostą recepturę. Kluczem do sukcesu jest dodanie do słoika liści wiśni i dębu. Za ich sprawą ogórki stają się bardziej jędrne, chrupiące i soczyste. Niektórzy wrzucają też umieszczają w słoju liście czarnej porzeczki i liście chrzanu. Dlatego czasem warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji smakowych smakołyku.

Idealny przepis na ogórki kiszone. O tym nie możesz zapomnieć

Szykując ogórki kiszone na zimę, nie możemy zapomnieć o dodaniu do słoika czosnku, korzenia chrzanu, liści laurowych, baldachów kopru i soli, koniecznie niejodowanej. Za ich sprawą warzywa w słoju nabiorą odpowiedniego smaku.

Ważny jest też odpowiedni dobór samych ogórków do kiszenia. Stawiajmy na świeżo zebrane okazy. Nie powinny być przy tym zbyt duże, bo te często pozbawione są smaku. Po zebraniu warzyw z ogródka, powinniśmy je dokładnie wymyć, następnie włożyć do miski i zalać zimną wodę na co najmniej godzinę. W ten sposób zapewnimy im odpowiednią jędrność.

Babciny przepis na ogórki kiszone (2-litrowy słoik)

  • 1 kg ogórków kiszonych
  • 3 liście dębu
  • 4 liście wiśni
  • 4 liście czarnej porzeczki
  • 2 liście chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm korzenia chrzanu
  • 2 kopry z baldachami
  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

Podczas gdy ogórki będą się moczyć w misce, przygotujmy odpowiednio słoik do przygotowania przetworu na zimę. Po jego wymyciu, powinniśmy umieścić na samym dnie baldach kopru, liście wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu i liście laurowe. Nie zapomnijmy dodać dwóch-trzech ząbków czosnku, korzenia chrzanu i ziarna gorczycy.

Ogórki powinny zostać ciasno wciśnięte do słoika, a w jego górnej części należy umieścić resztę liści, koper i czosnek. Wodę należy zagotować wraz z solą. Gdy ta się rozpuści, możemy wlać zalewę do słoika i następnie go zakręcić.

Warto pamiętać, by tak przyrządzone kiszonki odstawić na kilka godzin do góry dnem. Później możemy je przenieść do spiżarni, gdzie będą czekać na długie zimowe wieczory.

Zobacz także: Ile kosztują wakacje w Chorwacji? "Można się zamknąć w 7 tys. zł"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
TomSixEco
12 godz. temu
:::I to nie jest Hejt!::: ''Babciny" Mamusiny i Tatusiny sposób...? Wiejski wyraz z XVI wieku dzisiaj nie stosuje się go. Ale jakiś muł zawsze trafi się i myśli, że ma rację. Nic z tego.
wow
16 godz. temu
autorze litości, nie zgrywaj mądrego, bo ci nie wychodzi.Nie każdy lubi liście dębu, porzeczki, wiśni, dla mnie to ohyda ale zapomniałeś o zielu angielskim, niektórzy dodają cebulę i wychodzą ekstra, wytrzymują nawet dwa lata w słoiku, którego wcale nie trzeba stawiać do góry dnem, bo to nie są te przetwory, widać masz coś jeszcze do odrobienia ;P
Olon
17 godz. temu
a gdzie kupić te kiszone ogórki 1 kg tak jak w przepisie jest opisane nie mogę takich znaleźć w sprzedaży są tylko kiszone gotowe po ukiszeniu . co za imbecyl pisał przepis masakra .
A do tego
22 godz. temu
specjalnie dla autora tych wypocin, koniecznie 2-3 liście barszczu Sosnowskiego !!
Jaś z kawałów
24 godz. temu
Kariera Kubicy się skończyła, że redaktor Kuczera wziął się za kiszenie ogórków?
xyz
24 godz. temu
Chrupkość ogórka zależy od tego czy jest świeży i czy będzie kiszony w zimnym pomieszczeniu (piwnicy). Wszelakie liście to dodatek smakowy, nie mający nic wspólnego z oryginalnym przepisem. Prawidłowo: ogórki, chrzan, czosnek, koper, solanka (łyżka soli na 1l wody). Zalewamy i zakręcamy na zimno, bez gotowania.
anna
wczoraj
Nie lubię z gorczycą i liściem wiśni.
Tytus
wczoraj
1 kg ogórków kiszonych 3 liście dębu 4 liście wiśni 4 liście czarnej porzeczki 2 liście laurowe kilka ziaren gorczycy No tak, do zrobienia ogórków kiszonych potrzebujemy ... ogórków kiszonych !!! Ta cała kupa liści do kosza ! Kto to pisał ? Gessler na kacu ?
Syf
3 dni temu
No kupiłem, zrobiłem i wywaliłem. Kupne ogórki mrożone maszczone nawozami, myte, nie zrobi z nich nic flaki miękkie.
Ziuta
6 dni temu
Śmiechu warte.
Bachus1
6 dni temu
A propo ,ogorkow babci"kg ogórków kiszonych?? to po co dalej kisic
Krzysztof
6 dni temu
Codziennie przepisy na ogorki malosolne i codziennie z innymi liscmi.Koniecznie liscie; porzeczki, wiśni, winogrona, dębu, chrzanu Jakie jeszcze potrzebujemy??
Babcia ula
7 dni temu
1 łyżka soli na 1 litr wody wystarczy wtedy są idealne
Mnich
7 dni temu
Przepis na ogórki kiszone: 1kg ogórków kiszonych 😁 powiecie, że się czepiam, ale to nie są sporadyczne błędy a niemal w każdym artykule. Przecież je piszą kompletni i dalej wiecie kto. Pewnie zaszczepieni, bo kto inny może być aż tak głupi?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić