Łukasz Kuczera
Łukasz Kuczera| 
aktualizacja 

Babciny sposób. Ogórki kiszone wyjdą idealnie

32

Lato to okres, w którym w polskich domach przyrządza się przetwory na zimę. Hitem od lat pozostają ogórki kiszone. Jak je przygotować, aby smakowały niczym u babci?

Babciny sposób. Ogórki kiszone wyjdą idealnie
Idealny przepis na ogórki kiszone. O tym nie możesz zapomnieć (Pixabay)

Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Nasze babcie mają na to prostą recepturę. Kluczem do sukcesu jest dodanie do słoika liści wiśni i dębu. Za ich sprawą ogórki stają się bardziej jędrne, chrupiące i soczyste. Niektórzy wrzucają też umieszczają w słoju liście czarnej porzeczki i liście chrzanu. Dlatego czasem warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji smakowych smakołyku.

Idealny przepis na ogórki kiszone. O tym nie możesz zapomnieć

Szykując ogórki kiszone na zimę, nie możemy zapomnieć o dodaniu do słoika czosnku, korzenia chrzanu, liści laurowych, baldachów kopru i soli, koniecznie niejodowanej. Za ich sprawą warzywa w słoju nabiorą odpowiedniego smaku.

Ważny jest też odpowiedni dobór samych ogórków do kiszenia. Stawiajmy na świeżo zebrane okazy. Nie powinny być przy tym zbyt duże, bo te często pozbawione są smaku. Po zebraniu warzyw z ogródka, powinniśmy je dokładnie wymyć, następnie włożyć do miski i zalać zimną wodę na co najmniej godzinę. W ten sposób zapewnimy im odpowiednią jędrność.

Babciny przepis na ogórki kiszone (2-litrowy słoik)

  • 1 kg ogórków kiszonych
  • 3 liście dębu
  • 4 liście wiśni
  • 4 liście czarnej porzeczki
  • 2 liście chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm korzenia chrzanu
  • 2 kopry z baldachami
  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

Podczas gdy ogórki będą się moczyć w misce, przygotujmy odpowiednio słoik do przygotowania przetworu na zimę. Po jego wymyciu, powinniśmy umieścić na samym dnie baldach kopru, liście wiśni, dębu, czarnej porzeczki, chrzanu i liście laurowe. Nie zapomnijmy dodać dwóch-trzech ząbków czosnku, korzenia chrzanu i ziarna gorczycy.

Ogórki powinny zostać ciasno wciśnięte do słoika, a w jego górnej części należy umieścić resztę liści, koper i czosnek. Wodę należy zagotować wraz z solą. Gdy ta się rozpuści, możemy wlać zalewę do słoika i następnie go zakręcić.

Warto pamiętać, by tak przyrządzone kiszonki odstawić na kilka godzin do góry dnem. Później możemy je przenieść do spiżarni, gdzie będą czekać na długie zimowe wieczory.

Zobacz także: Ile kosztują wakacje w Chorwacji? "Można się zamknąć w 7 tys. zł"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić