Prawdziwie królewski deser. Mus czekoladowy, który uwielbia Elżbieta II
Były szef kuchni Elżbiety II ujawnił przepis na mus czekoladowy, który jest jednym z ulubionych deserów królowej. Delikatny, mocno czekoladowy, z lekką domieszką whisky posmakuje każdemu. Przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe, a składniki nie są skomplikowane.
Darren McGrady w latach 90. był osobistym szefem kuchni królowej. Na swoim kanale na YouTube zamieścił film, na którym pokazuje, jak przyrządzić mus czekoladowy, który wielokrotnie serwował Elżbiecie II. Przyrządzenie jest dziecinnie łatwe.
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Przepis na mus czekoladowy. Potrzebne składniki
- 170 g ciemnej czekolady
- 600 ml śmietany 30 lub 36%
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki whisky (opcjonalnie)
- 1 łyżka wrzącej wody
Przepis na mus czekoladowy. Sposób wykonania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ale uważaj, aby zbyt mocno jej nie podgrzać.
- Kawę rozpuść w małej ilości gorącej wody.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj żółtka, kawę i whisky. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Ubij śmietanę, aż będzie sztywna. Ubij białka.
- Do masy czekoladowej dodaj śmietanę, a następnie ubite białka.
- Całość przelej do jednej dużej formy lub kilku mniejszych.
- Wstaw mus do lodówki na co najmniej trzy godziny
Czytaj także: Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
Składniki wystarczą na około osiem porcji musu. Jeśli chcesz, gotowy mus można przyozdobić owocami, bitą śmietaną lub orzechami. Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.