Przedwojenne kotlety z grzybami. Zrobią prawdziwą furorę na stole

8

Przedwojenne kotlety, czyli tzw. "ziemniaczane z grzybami" zrobią furorę na stole, gdy tylko je podasz. Smakują wyśmienicie, są szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujesz drogich składników. Idealny pomysł na weekendowy obiad!

Przedwojenne kotlety z grzybami. Zrobią prawdziwą furorę na stole
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przedwojenne kotlety? Pyszne, rumiane, bogato wypełnione farszem z grzybów. To prawdziwa klasyka. Nasze babcie z przyjemnością przygotowywały je naszym dziadkom. Aż żal nie spróbować, bo to prawdziwe niebo w gębie!

Przedwojenne kotlety. Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 8 dag masła
  • 3 żółtka
  • gotowane suszone grzyby
  • bułka tarta

Przedwojenne kotlety. Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotować, poczekać, aż ostygną i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków - nie można ich zmiksować czy ubić ubijaczką, bo konsystencja będzie zbyt rzadka.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać żółtka, wymieszać mikserem.
  • Dodać ziemniaki, wymieszać łyżką. Ugotowane grzyby drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodając do nich bułkę tartą (bułkę można pominąć).
  • Posolić i popieprzyć.
  • Do farszu można wykorzystać zamrożone ugotowane grzyby, pozostałe na przykład z zupy grzybowej.
  • Z masy ziemniaczanej uformować małe placuszki, położyć na nich farsz i zawinąć w podłużne krokiety.
  • Obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć na maśle na patelni, na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić