Przepis na Big Maca w nowej wersji

1

Do przygotowania tej wersji Big Maca nie potrzeba wcale wysokich umiejętności. Potrawa wyjdzie każdemu, a w dodatku mile zaskoczy zaproszonych na domówkę gości. Kotleciki świetnie nadają się solo - jako przekąska pod piwo albo jako główna część kanapki.

Przepis na Big Maca w nowej wersji
Zdj. ilustracyjne. (PxHere)

Oto prosty przepis na przepyszne danie, którego smak zadowoli każdego. Wystarczą wołowina, cebula, panierka i wyśmienity sos. Smakuje prawie tak samo, jak Big Mac z popularnej sieci fast-food.

Przepis na Big Maca. Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczka sproszkowanej cebuli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 paczka serka topionego w plasterkach
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 30 dg majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 butelka oleju (do smażenia)
  • bułka do Big Maca (opcjonalnie)

Przepis na Big Maca. Sposób wykonania:

  • Pokrój cebulę i rozdziel pojedyncze jej warstwy. Po przekrojeniu mają przypominać pierścienie.
  • Dodaj do mielonej wołowiny sól, pieprz i 1 łyżkę sproszkowanego czosnku. Wymieszaj przyprawy z mięsem dłonią.
  • Wyłóż wcześniej przygotowane pierścienie cebulowe mięsem. Połóż pierścień na blacie i wypełnił wnętrze zmieloną wołowiną.
  • Na wołowinę połóż okrągły plasterek topionego serka.
  • Na serek połóż kilka kawałków drobno pokrojonego ogórka konserwowego.
  • Połóż kolejny plasterek serka topionego.
  • Dodaj kolejną warstwę mięsa mielonego. Ułóż je tak, jak poprzednio.
  • Tak przygotowany krążek cebulowy z mięsem, serkiem topionym i korniszonami zanurz w mące. Następnie w jajku, w bułce tartej, ponownie w jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
  • Do średniej wielkości garnka wlej olej, który ma posłużyć do smażenia kotlecików. Olej wypełniać ma około 4/5 garnka.
  • Włącz kuchenkę i podgrzej olej do momentu, aż zacznie się lekko gotować.
  • Teraz zanurz w nim kotleciki. Smaż je, aż panierka z zewnątrz wyraźnie się zarumieni, a w środku mięso przestanie być surowe.
  • Teraz przygotuj sos. Najpierw do miski dodaj majonez.
  • Teraz dodaj drobniutko pokrojone korniszony.
  • Następnie dodaj musztardę, ocet winny, sproszkowaną cebulę i czosnek, a także cukier, sproszkowaną wędzoną paprykę i biały pieprz.
  • Wszystko wymieszaj ze sobą. Ma powstać sos o lekko pomarańczowej barwie.

Z takim sosem kotleciki smakują najlepiej. Kotleciki mogą posłużyć jako danie główne. Wtedy warto włożyć kotleta do bułki, jak na zdjęciu ilustracyjnym. Do bułki można wtedy dodać ser żółty, sałatę, cebulę i dwa plastry pomidora. Następnie całość włożyć na chwilkę do rozgrzanego pieca lub mikrofalówki, aby ser nieco się roztopił. Smakuje wspaniale!

Zobacz także: Woda, której lepiej nie wylewać
Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić