Przepis na chłodnik z awokado. Idealna przekąska na letnie popołudnie

2

Kiedy na zewnątrz panuje upał, tracimy ochotę na jedzenie gorących zup. W takich przypadkach najlepiej sprawdzi się chłodnik o konsystencji kremu – na przykład z awokado. Smak tego owocu znakomicie podkreślą ogórek, limonka i cebula.

Przepis na chłodnik z awokado. Idealna przekąska na letnie popołudnie
Mimo "egzotycznej" nazwy chłodnik z awokado na pewno przypadnie do gustu nawet miłośnikom tradycyjnej kuchni (Getty Images)

Mimo swojej "egzotycznej" nazwy chłodnik z awokado z pewnością przypadnie go gustu nawet zwolennikom tradycyjnej kuchni. Do jego przyrządzenia również wystarczą produkty, które znajdziemy w każdym warzywniaku lub dobrze zaopatrzonym markecie.

Przepis na chłodnik z awokado – potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • duży ogórek zielony
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/3 cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka soku z limonki


  • garść pestek z dyni

Przepis na chłodnik z awokado – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj, obierz i pokrój cebulę oraz ogórek w cienkie plasterki.
  • Obierz awokado, a następnie przekrój tak, by usunąć pestkę.
  • Tak przygotowanego ogórka, cebulę i awokado umieść w naczyniu. Dodaj jogurt naturalny oraz sok z limonki, a następnie dokładnie zmiksuj całość.
  • Gdy masa stanie się zupełnie gładka, dodaj do niej przyprawy i wymieszaj.

Przed podaniem chłodnika należy dodać do niego kilka kostek lodu. Wierzch posyp garścią pestek z dyni, których smak będzie przyjemnie kontrastować z pozostałymi składnikami.

Zobacz także: Zobacz też: Prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić