Ciastka idealne i na szybko. Trudno znaleźć łatwiejszy przepis

5

To ciastka doskonałe dla tych, którzy lubią masło i wypieki na szybko. Mamy sposób na to, by ciastka były nieskromnie mówiąc - doskonałe!

Ciastka idealne i na szybko. Trudno znaleźć łatwiejszy przepis
Herbatniki na palonym maśle. (Getty Images)

Nie ma chyba łatwiejszych ciastek do wykonania niż herbatniki. Jest jednak sposób na to, by zwykłe ciastka smakowały o wiele lepiej. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że najlepiej na świecie! Idealne do herbaty, kawy i do podjadania! Nasz sekret? Palone masło i odrobina gruboziarnistej soli. Ciastka są wtedy karmelowo-maślane, delikatne, kruche ze słonym akcentem, który idealne współgra z wyważoną słodyczą.

Przepis na herbatniki. Składniki:

  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • 100 g cukru brązowego w pudrze (może też być zwykły)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • pół łyżeczki gruboziarnistej soli himalajskiej

Przepis na herbatniki. Wykonanie:

  • Masło pokrój w kostkę, wrzuć do rondelka i na małym ogniu rozpuść, gotuj często mieszając do uzyskania jasnobrązowego koloru, masło powinno zacząć orzechowo pachnieć
  • Przestudź chwilę masło, by zagniatając ciasto nie poparzyć sobie rąk i nie zwarzyć śmietanki
  • W tym czasie do większej misy przez sito przesiej mąkę i cukier puder, dodaj śmietankę i masło
  • Ciasto ugniataj na gładką masę
  • Schłodź ciasto w lodówce min. godzinę
  • Ciasto formuj w dowolne kształty u układaj na blasze wyłożonej papierem
  • Wierzch każdego ciastka posyp kilkoma ziarenkami soli
  • Piecz ok. 12 min w temp 180 stopni
Zobacz także: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić