aktualizacja 

Przepis na ekspresowe racuchy omletowe

4

Racuchy to banalna sprawa, jednak mamy sposób na to, by wyszły bardziej puszyste i lżejsze. Ich zrobienie zajmuje dosłownie parę minut, więc do doskonała propozycja na słodkie śniadanie.

Przepis na ekspresowe racuchy omletowe
Przepis na puszyste racuchy. (Pixabay)

Racuchy umie zrobić chyba każdy. Te jednak są wyjątkowe, bo dzięki prostemu sposobowi wychodzą lżejsze i puszyste. Najlepiej będą smakować posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą zrobioną z letnich owoców.

Przepis na racuchy omletowe. Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Przepis na racuchy omletowe. Wykonanie:

  • Mleko i żółtka jajek połącz razem w miseczce za pomocą trzepaczki
  • Dodaj mąkę i wymieszaj tak, by nie było grudek
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
  • Dodaj białko do masy z żółtkami, delikatnie wymieszaj szpatułką
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru
  • Po zdjęciu z patelni odłóż racuchy na chwilę na ręcznik papierowy

Racuchy można jeść nie tylko na słodko, ale z tego przepisu można podać je również w wytrawnej wersji. Wpasują się w jajecznicę, dobrze będą też smakować z serem i szynką. Jeśli wolisz jednak wersję słodką, możesz dodać do przepisu łyżeczkę cukru.

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić