Przepis na fondant czekoladowy. Nadzienie wypływa z wnętrza!

0

Fondant czekoladowy to prosty deser, który bez trudu skradnie serca zaproszonych gości. Przepis pozwala na wykonanie trzech porcji. Po przekrojeniu z ciasta wypływa "czekoladowa lawa".

Przepis na fondant czekoladowy. Nadzienie wypływa z wnętrza!
(Pixabay)

Fondant czekoladowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularnym ciastem. Nic dziwnego - wygląda zjawiskowo, a w dodatku jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.

Przepis na fondant czekoladowy. Potrzebne składniki:

  • 2 całe jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeże maliny/truskawki/borówki (opcjonalnie)

Przepis na fondant czekoladowy. Sposób wykonania

  • Na początek rozpuść czekoladę. Możesz zrobić to w rondelku. Wlej wodę do naczynia, a następnie do rondelka z wodą włóż drugie naczynie, ale nieco mniejsze. Do drugiego naczynia włóż czekoladę i włącz płytę. Kiedy woda osiągnie wysoką temperaturę, wówczas czekolada zacznie się topić. Musisz uważać, aby równomiernie się podgrzewała. W tym celu mieszaj ją co jakiś czas.
  • Do miski dodaj pozostałe składniki (poza owocami). Wszystko razem wymieszaj.
  • Masa powinna trafić do foremek, które następnie trzeba wstawić do piekarnika. Najlepiej piec w około 150-200 st. Celsjusza. Jeśli włożymy ciasteczka do rozgrzanego piekarnika, a tak właśnie powinniśmy zrobić - wówczas wystarczy piec je nawet ok. 5 minut.
  • Ciasto możesz udekorować owocami.

Ciasto po przekrojeniu powinno mieć płynną konsystencję. Z wnętrza wyleje się czekolada.

Zobacz także: Zobacz też: Smak dzieciństwa. Przepis na klasycznego murzynka
Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić