Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut

13
Podziel się:

Zupa gulaszowa to doskonały pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Aromatyczne danie pełne mięsa i warzyw sprawdzi się idealnie w chłodne, zimowe dni.

Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut
Zupa gulaszowa. (Pexels)

Zupa gulaszowa jest bardzo podobna do gulaszu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wołowiny, słoniny oraz boczku. Przez lata przepis ewoluował i dziś do obu dań można dodać każdy rodzaj mięsa, a nawet przyrządzić je w wersji wegetariańskiej. I zupa i gulasz to najpopularniejsze dania Węgier.

Zupa gulaszowa. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę (może być wieprzowina)
  • 4 pomidory bez skórek (mogą być z puszki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 cebule drobno posiekane
  • około 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurow
  • 6 szklanek bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Zupa gulaszowa. Sposób przygotowania:

  • rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso oraz cebulę
  • pomidory pokrój w ćwiartki
  • do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, obie papryki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
  • podsmażaj wszystko, od czasu do czasu mieszając
  • po około 5 minutach wszystko przełóż do garnka
  • dodaj bulion i koncentrat pomidorowy
  • wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
  • dodaj ziemniaki i gotuj zupę aż ziemniaki zmiękną

Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Emii
6 miesięcy temu
Czy to jest zupa gulaszowa po naszemu, czyli po polsku
Glock
6 miesięcy temu
Po co ziemniaki do tego? Żeby było ciężej w brzuchu? Czy w naszym kraju jest jakaś mania pożerania bezwartościowej skrobii.
janninne
6 miesięcy temu
Papryka, której nie ma w składnikach, twarde mięso i zdębiałem ziemniaki. Fajny przepis 😀
Bobas
6 miesięcy temu
A pyry nie zdębieją jeśli pomidory zbyt kwaskowe się nie okażą?
Gosc
6 miesięcy temu
Wieprzowinę pokrojoną w kostkę podsmażamy, dołożymy pieczarek, 4,5 sztuk, pokrojonych i podsmażymy. Podlać wodę i po zagotowaniu przelejemy do garnka. Dołożyć parę fasolek szparagowych pokrojonych na mniejsze kawałki,pare kartofli 1,2 pokrojonych w kostkę, według uznania. Marchewkę 1szt pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i gotujemy do miekosci. Sól i pieprz do smaku. Zupa jest rozgrzewającą i syta.
jam
6 miesięcy temu
tą zupę robi się z kluskami, zaczyna od podsmażenia cebuli na smalcu a następnie dodaje się słodką mielona paprykę
Korrado36
6 miesięcy temu
Wołowina w 20 minut ? To chyba dla wilków 😀
bum
6 miesięcy temu
jakie obie papryki jeśli ich w przepisie nie ma
BONA
6 miesięcy temu
Ziemniaki nie ugotują się w pomidorach, bo są kwaśne.
Balvina
6 miesięcy temu
No tak, wołowina gotowa w 15 minut? To chyba tylko z polędwicy... Szybko i drogo, faktycznie okazja!!! A wystarczy zrobić to z drobiu..
Niepozdrawiam
6 miesięcy temu
Aha, czyli to zwykły gulasz, od ktorego nie odparowywujesz wody? Spoko
MPL
6 miesięcy temu
Pomysł gotowania ziemniaków z przecierem i pomidorami na koniec...hm ciekawe. Nigdy nie zmiękną
Jolaska
6 miesięcy temu
Jaki bogracz to musiałyby być jeszcze lane kluski i pieczarki
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić