Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut

36

Zupa gulaszowa to doskonały pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Aromatyczne danie pełne mięsa i warzyw sprawdzi się idealnie w chłodne, zimowe dni.

Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut
Zupa gulaszowa. (Pexels)

Zupa gulaszowa jest bardzo podobna do gulaszu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wołowiny, słoniny oraz boczku. Przez lata przepis ewoluował i dziś do obu dań można dodać każdy rodzaj mięsa, a nawet przyrządzić je w wersji wegetariańskiej. I zupa i gulasz to najpopularniejsze dania Węgier.

Zupa gulaszowa. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kostkę (może być wieprzowina)
  • 4 pomidory bez skórek (mogą być z puszki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 cebule drobno posiekane
  • około 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurow
  • 6 szklanek bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Zupa gulaszowa. Sposób przygotowania:

  • rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso oraz cebulę
  • pomidory pokrój w ćwiartki
  • do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, obie papryki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
  • podsmażaj wszystko, od czasu do czasu mieszając
  • po około 5 minutach wszystko przełóż do garnka
  • dodaj bulion i koncentrat pomidorowy
  • wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
  • dodaj ziemniaki i gotuj zupę aż ziemniaki zmiękną

Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić