Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Natalia Kurpiewska
|

Smak dzieciństwa. Dzisiaj za lody płacimy 10 razy więcej niż kiedyś

2
Podziel się:

‘’Lulek’’ za 30 groszy, a ‘’Bambino’’ za 50. W latach 90. złotówka starczyła na opłacenie dwóch takich przyjemności. Dzisiaj nie starczy nawet na waciki. Dziennikarka money.pl sprawdza, jak zmieniły się ceny lodów w ciągu 30 lat.

Smak dzieciństwa. Dzisiaj za lody płacimy 10 razy więcej niż kiedyś
Ceny lodów kiedyś, a dziś (opracowanie własne)
Bardzo dobrze pamiętam czasy, kiedy mając "złotówkę", było się bogaczem. Za tę kwotę można było kupić loda, gumę, oranżadkę w proszku i czasem jeszcze wystarczyło na małą paczkę chipsów. Teraz zapłaciłam prawie 10 zł za dwa lody na patyku - pisze dziennikarka.

Pamiętacie ‘"Lulka", "Bambino", "Zappa" czy "Pandę"? Jeszcze nie tak dawno lody na patyku można było dostać za mniej niż "złotówkę". Dzisiaj sięgając po lody ze sklepowej zamrażarki, okazuje się, że większość z nich kosztuje około 5 zł. Jest to wielki wzrost ceny w porównaniu z groszami, które kiedyś się wydawało na ten przysmak.

Tych lodów nie znajdziemy już raczej w sklepach. Gdzieniegdzie jednak da się złapać pamiętnego "Solo" za 2,49 zł i "Świderka’" za 2,39 zł. Chociaż ich smak przywraca wspomnienia wcześniejszych lat, cena niestety niemiło zaskakuje.

Na ceny lodów wpływa inflacja. W latach 90., na samym początku transformacji ustrojowej, inflacja była ogromna, sięgała nawet 1000 proc. Polska na przestrzeni lat z kraju bardzo biednego przerodziła się w państwo dość zamożne, więc ceny dostosowane są m.in. do poziomu zarobków Polaków – tłumaczy ekonomista dr Sergiusz Prokurat.
Zobacz także: Wysypaliśmy górę śmieci w centrum Warszawy. Zobacz reakcje przechodzących osób

Ekspert zwraca również uwagę na wyższe niż u nas ceny lodów np. w Szwajcarii i Norwegii. - Wiedza ludzi, ich umiejętności, dostępny sprzęt, pieniądze na inwestycje. Te czynniki sprawiają, że możemy robić lepsze, bardziej zróżnicowane produkty i oczekiwać za nie większych pieniędzy – mówi ekonomista.

W latach 90. wybór lodów był zdecydowanie mniej różnorodny i ich skład był bardziej "chemiczny’’ niż dzisiaj. Teraz mając wiedzę i możliwości możemy tworzyć lepsze jakościowo produkty, a to sprawia, że są droższe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(2)
No proszę
2 lata temu
1970 kg cukru 10,50 w 2020 kg cukru 2,50 CZTERY RAZY TANIEJ
MOJE69.PL
2 lata temu
❤️❤️❤️Chcesz podwoić swoje podboje miłosne? Jesteś samotny i szukasz kobiety? Wbij⬆️⬆️⬆️
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić