Smak dzieciństwa. Dzisiaj za lody płacimy 10 razy więcej niż kiedyś

‘’Lulek’’ za 30 groszy, a ‘’Bambino’’ za 50. W latach 90. złotówka starczyła na opłacenie dwóch takich przyjemności. Dzisiaj nie starczy nawet na waciki. Dziennikarka money.pl sprawdza, jak zmieniły się ceny lodów w ciągu 30 lat.

Lody kiedyś były tańszeCeny lodów kiedyś, a dziś
Źródło zdjęć: © opracowanie własne
Natalia Kurpiewska
Bardzo dobrze pamiętam czasy, kiedy mając "złotówkę", było się bogaczem. Za tę kwotę można było kupić loda, gumę, oranżadkę w proszku i czasem jeszcze wystarczyło na małą paczkę chipsów. Teraz zapłaciłam prawie 10 zł za dwa lody na patyku - pisze dziennikarka.

Pamiętacie ‘"Lulka", "Bambino", "Zappa" czy "Pandę"? Jeszcze nie tak dawno lody na patyku można było dostać za mniej niż "złotówkę". Dzisiaj sięgając po lody ze sklepowej zamrażarki, okazuje się, że większość z nich kosztuje około 5 zł. Jest to wielki wzrost ceny w porównaniu z groszami, które kiedyś się wydawało na ten przysmak.

Tych lodów nie znajdziemy już raczej w sklepach. Gdzieniegdzie jednak da się złapać pamiętnego "Solo" za 2,49 zł i "Świderka’" za 2,39 zł. Chociaż ich smak przywraca wspomnienia wcześniejszych lat, cena niestety niemiło zaskakuje.

Dzisiaj płacimy za lody więcej
Dzisiaj nie kupimy już lodów za kilkadziesiąt groszy © opracowanie własne
Na ceny lodów wpływa inflacja. W latach 90., na samym początku transformacji ustrojowej, inflacja była ogromna, sięgała nawet 1000 proc. Polska na przestrzeni lat z kraju bardzo biednego przerodziła się w państwo dość zamożne, więc ceny dostosowane są m.in. do poziomu zarobków Polaków – tłumaczy ekonomista dr Sergiusz Prokurat.

Wysypaliśmy górę śmieci w centrum Warszawy. Zobacz reakcje przechodzących osób

Ekspert zwraca również uwagę na wyższe niż u nas ceny lodów np. w Szwajcarii i Norwegii. - Wiedza ludzi, ich umiejętności, dostępny sprzęt, pieniądze na inwestycje. Te czynniki sprawiają, że możemy robić lepsze, bardziej zróżnicowane produkty i oczekiwać za nie większych pieniędzy – mówi ekonomista.

W latach 90. wybór lodów był zdecydowanie mniej różnorodny i ich skład był bardziej "chemiczny’’ niż dzisiaj. Teraz mając wiedzę i możliwości możemy tworzyć lepsze jakościowo produkty, a to sprawia, że są droższe.

Źródło artykułu: money.pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył