Przepis na tradycyjny polski deser. Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to idealny pomysł na deser. Zrobienie tego tradycyjnego polskiego ciasta jest dobrym rozwiązaniem nie tylko na święta. Wszystkie okazje są dobre!
Źródło zdjęć: © Getty Images | The Washington Post
Makowiec z jabłkami jest bardzo prosty w wykonaniu. Inną zaletą tego ciasta jest krótki czas jego przygotowania. Dzięki jabłkom makowiec jest mokry i ciężki. Przepis z pewnością zagości na dłużej w Waszych domach.
Czytaj także: Przepis na ciasto Maxi King. Proste i bez pieczenia
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Przepis na makowiec z jabłkami. Potrzebne składniki:
- 350 g suchego maku
- 300 g cukru
- 240 g masła
- 9 sztuk jajek
- 1 opakowanie budyniu śmietanowego
- 150 g bakalii
- 8 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki olejku arakowego do ciasta
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g jabłek
- mleczna czekolada
Przepis na makowiec z jabłkami. Sposób przygotowania:
- Sparz mak i zmiel z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami
- Masło utrzyj z cukrem i żółtkami
- Do miski z masłem dodaj sparzony mak, kaszę mannę, budyń, starte jabłka i ubitą na sztywną pianę białka
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej masę. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza
- Piecz od 55 do 60 minut
- Po ostudzeniu roztop czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto
Źródło artykułu: o2pl