Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Przepis na kotlety schabowe. Wypróbuj sztuczkę Magdy Gessler, będą idealne

5

Jak sprawić, by tak tradycyjne danie, jak kotlety schabowe, było jeszcze lepsze i wyjątkowe? Okazuje się, że wystarczy zastosowanie prostej sztuczki i efekt murowany.

Kotlet schabowy. Tradycyjny przepis
Kotlet schabowy. Tradycyjny przepis (Pixabay)

Ten prosty przepis na kotlety schabowe będzie w stanie zrobić każdy. Choć efekt jest powalający, w przepisie nie ma nic trudnego. Kluczowe są dwie kwestie: sposób przyprawienia kotletów i tłuszcz, na którym będą smażone. Sposób znany w wielu domach w swoich programach rozpropagowała Magda Gessler.

Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki

  • 100 ml mleka
  • 2 cebule
  • schab pokrojony w 2-cm plastry (najlepiej z kością)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia - to najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów, możesz go zastąpić olejem, ale to zmieni smak dania

Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania

  • Kotlety dokładnie rozbij, cebulę pokrój w piórka
  • Włóż mięso i cebulę do miski i zalej mlekiem. Marynuj tak przynajmniej przez 4 godziny
  • Kotlety przypraw solą i pieprzem
  • Jajko roztrzep w miseczce i również delikatnie przypraw solą i pieprzem
  • Panieruj kotlety najpierw obtaczając je w jajku, później dokładnie w bułce tartej
  • Smaż na rozgrzanym smalcu. Tłuszczu na patelni powinno być sporo
  • Gdy będą złociste z obu stron, zdejmij kotlety z patelni

Do klasycznego niedzielnego obiadu brakuje już tylko rosołu. Przepis na pyszny domowy rosół znajdziesz tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić