Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil Karnowski
Kamil Karnowski
|
aktualizacja

Przepis na kotlety schabowe. Wypróbuj sztuczkę Magdy Gessler, będą idealne

4
Podziel się:

Jak sprawić, by tak tradycyjne danie, jak kotlety schabowe, było jeszcze lepsze i wyjątkowe? Okazuje się, że wystarczy zastosowanie prostej sztuczki i efekt murowany.

Kotlet schabowy. Tradycyjny przepis
Kotlet schabowy. Tradycyjny przepis (Pixabay)

Ten prosty przepis na kotlety schabowe będzie w stanie zrobić każdy. Choć efekt jest powalający, w przepisie nie ma nic trudnego. Kluczowe są dwie kwestie: sposób przyprawienia kotletów i tłuszcz, na którym będą smażone. Sposób znany w wielu domach w swoich programach rozpropagowała Magda Gessler.

Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki

  • 100 ml mleka
  • 2 cebule
  • schab pokrojony w 2-cm plastry (najlepiej z kością)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia - to najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów, możesz go zastąpić olejem, ale to zmieni smak dania

Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania

  • Kotlety dokładnie rozbij, cebulę pokrój w piórka
  • Włóż mięso i cebulę do miski i zalej mlekiem. Marynuj tak przynajmniej przez 4 godziny
  • Kotlety przypraw solą i pieprzem
  • Jajko roztrzep w miseczce i również delikatnie przypraw solą i pieprzem
  • Panieruj kotlety najpierw obtaczając je w jajku, później dokładnie w bułce tartej
  • Smaż na rozgrzanym smalcu. Tłuszczu na patelni powinno być sporo
  • Gdy będą złociste z obu stron, zdejmij kotlety z patelni

Do klasycznego niedzielnego obiadu brakuje już tylko rosołu. Przepis na pyszny domowy rosół znajdziesz tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(4)
JW 23
2 miesiące temu
Robię tak kotlety od lat i są b. dobre, ale mam dwa odstępstwa od tego przepisu 1/ Kotlety mocze przed wyjściem do pracy (ok. 9 h) 2/ po usmażeniu na smalcu ze skwareczkami (często na tłuszczu wytopionym ze słoniny - kupczy smalec "fabrycznie" nie jest wytapiany tylko wyciskany),na jasno brązowy kolor z obu stron wkładam od piekarnika nagrzanego 90 st. C na około 30-45 minut. PYCHA!!! Uwaga! Zdecydowanie lepiej jest zestekować kotlety niż tłuc samemu. Kotlet na surowo minimum 2 cm.
Ewelina111
rok temu
Robiłam już kotlety
gość
2 lata temu
Nie tknę NIC, co ten dziwoląg "wymyśli". Sam jej widok odstrasza od jedzenia jej frykasów.
doniek
2 lata temu
Żadna rewelacja od zawsze tak robię kotlety
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić