o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Przepis na łatwe faworki wg Magdy Gessler

4
Podziel się

Faworki to obok pączków ulubiony słodki przysmak serwowany w Tłusty Czwartek. Faworki lub inaczej chrust są dużo łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu od pączków. Spróbuj przepisu na faworki wg popularnej restauratorki Magdy Gessler.

Przepis na łatwe faworki wg Magdy Gessler
Faworki to obok pączków ulubiony słodki przysmak serwowany w Tłusty Czwartek. (Pixabay)
bECtygDF

Faworki Magdy Gessler wychodzą kruche, lekkie i delikatne w smaku. W czym tkwi sekret pysznych faworków? Należy odpowiednio dobrać proporcje i składniki. Faworki możesz przygotować z pomocą swoich pociech, na pewno będą miały dużo frajdy podczas wycinania ciasta.

Przepis na faworki Magdy Gessler. Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 15 żółtek
  • 6 łyżek śmietany
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • pół kg smalcu do smażenia
  • łyżka cukry pudru do posypania
  • wanilia do posypania
bECtygDH

Przepis na faworki Magdy Gessler. Wykonanie:

  • 2 łyżki smalcu utrzyj tak, by miał konsystencja śmietany
  • do smalcu wbij 15 żółtek, następnie cukier, mąkę, alkohole i śmietanę
  • wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
  • wałkuj ciasto na blacie najcieniej jak się da, po czym wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm i 15 cm długości. Paski nacinaj w środku i przewijaj ciasto
  • w rondelku rozgrzej smalec i smaż faworki partiami na złoty kolor
  • odsączaj faworki w ręczniku papierowym
  • ostudzone faworki możesz posypać cukrem pudrem i wanilią
bECtygDN
Zobacz także: Zobacz też: Serowe oponki krok po kroku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bECtygEi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Irena
8 miesięcy temu
A na co mi przepis, kupiłam kilogram faworów, wszystkie zjadłam bo smaczne.
Krolik
8 miesięcy temu
15 zoltek, spirytus, smietana i tylko 600 g maki? To troche gesciejsze od nalesnikowego. 1/2 kg smalcu do smazenia, to stanowczo za malo. No i ten cukier do ciasta? Chyba po to by sie szybciej w tym smalcu jaraly na czarno! A nie zapomniala p. Madzia dodac swej ulubionej przyprawy, ktora wali do wszystkiego, tj. KMINKU ?
xx2
8 miesięcy temu
smale c- dwa dni odbijało mi się tymi faworkami,porażka.
bECtygEj
eta
8 miesięcy temu
jej pączki są najlepsze!!! Ale o faworkach nie można tego powiedzieć.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić