Przepis na łatwe faworki wg Magdy Gessler

8

Faworki to obok pączków ulubiony słodki przysmak serwowany w Tłusty Czwartek. Faworki lub inaczej chrust są dużo łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu od pączków. Spróbuj przepisu na faworki wg popularnej restauratorki Magdy Gessler.

Przepis na łatwe faworki wg Magdy Gessler
Faworki to obok pączków ulubiony słodki przysmak serwowany w Tłusty Czwartek. (Pixabay)

Faworki Magdy Gessler wychodzą kruche, lekkie i delikatne w smaku. W czym tkwi sekret pysznych faworków? Należy odpowiednio dobrać proporcje i składniki. Faworki możesz przygotować z pomocą swoich pociech, na pewno będą miały dużo frajdy podczas wycinania ciasta.

Przepis na faworki Magdy Gessler. Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 15 żółtek
  • 6 łyżek śmietany
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • pół kg smalcu do smażenia
  • łyżka cukry pudru do posypania
  • wanilia do posypania

Przepis na faworki Magdy Gessler. Wykonanie:

  • 2 łyżki smalcu utrzyj tak, by miał konsystencja śmietany
  • do smalcu wbij 15 żółtek, następnie cukier, mąkę, alkohole i śmietanę
  • wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
  • wałkuj ciasto na blacie najcieniej jak się da, po czym wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm i 15 cm długości. Paski nacinaj w środku i przewijaj ciasto
  • w rondelku rozgrzej smalec i smaż faworki partiami na złoty kolor
  • odsączaj faworki w ręczniku papierowym
  • ostudzone faworki możesz posypać cukrem pudrem i wanilią
Zobacz także: Zobacz też: Serowe oponki krok po kroku
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić