Szarlotka inaczej. Ten składnik zmienia wszystko

2

Szarlotka to ciasto, które bez problemu może upiec każdy. Jeśli jednak masz ochotę na małą zmianę i chcesz spróbować szarlotki inaczej, dodaj do niej jeden składnik.

Szarlotka inaczej. Ten składnik zmienia wszystko
By szarlotka smakowała nieco inaczej niż zwykle, wystarczy jeden składnik. (YouTube)

Przepis na szarlotkę zna chyba każdy. To jedno z prostszych ciast, które w zależności od naszych upodobań możemy dowolnie modyfikować. Dziś damy wam podstawowy przepis na szarlotkę z małym twistem. Do kruszonki zamiast zwykłej mąki dodaj mąkę kokosową. Będzie bardziej sypka, a przede wszystkim pozostawi w ustach miły, kokosowy posmak.

Przepis na szarlotkę. Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gotowy mus jabłkowy
  • mąka kokosowa

Przepis na szarlotkę. Wykonanie:

  • Masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę, cukier, jajko i cukier wanilinowy
  • Ugnieć na gładką masę, podziel na dwie części
  • Do jednej z części dodaj mąkę kokosową, zagnieć ponownie
  • Zawiń ciasto w folię i odstaw na 40 minut do lodówki
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • Połowę ciasta rozwałkuj i połóż na blachę, na ciasto wylej mus jabłkowy
  • Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i wysyp na wierzch jako kruszonkę
  • Piecz ok godziny w temp. 180 stopni
Zobacz także: Zobacz też: Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić