Przepis na naleśniki z Pałacu Buckingham. Sekretny składnik królowej
Kucharze, którzy pracują dla brytyjskiej rodziny królewskiej, wymyślili wiele specjalnych przepisów. Od czasu do czasu dzielą się niektórymi, w tym – na naleśniki. Tłumaczymy krok po kroku, jak przygotować danie, którym zajada się sama królowa Elżbieta.
Czym różnią się naleśniki, które przygotowują kucharze królowej Elżbiety, od zwykłych? Do ich wykonania są niezbędne wszystkie tradycyjne składniki, w tym jeden niestandardowy, którym jest masło. Właśnie ono pozwala na długo zachować wilgotność i świeżość ciasta, co pozytywnie wpływa na smak.
Przeczytaj także: Naleśniki z ruskim nadzieniem - pyszne i prostsze niż pierogi
Przepis na naleśniki królowej Elżbiety – potrzebne składniki
- szklanka mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1,5 żółtka
- szklanka mleka
- dwie łyżki cukru
- 1/4 kostki masła
Przeczytaj także: Zapiekane naleśniki. Prosty pomysł na szybki obiad
Przepis na naleśniki królowej Elżbiety – sposób przygotowania
- Umieść w misce wszystkie składniki oprócz mleka i masła, a następnie miksuj, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
- Do masy dodaj mleko i masło i powtórz czynność – żeby ułatwić proces miksowania, możesz podzielić drugi z produktów na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej patelnię, a następnie za pomocą chochli rozprowadzaj na niej ciasto, przewracając je później tak, aby obie strony były dokładnie zarumienione. Jeśli nie dysponujesz naczyniem z teflonem, możesz użyć odrobiny oleju.
Przeczytaj także: Chcesz puszyste naleśniki? Aby wyszły idealne, dodaj ten składnik
Gdy naleśniki będą gotowe, dodaj do nich ulubione nadzienie. Jeśli lubisz je w wydaniu "na słodko", świetnie sprawdzi się dżem o dowolnym smaku, bita śmietana, czekolada lub twarożek.