Chcesz puszyste naleśniki? Aby wyszły idealne, dodaj ten składnik

10

Naleśniki są uwielbiane przez mnóstwo osób. Jedni preferują ten przysmak w wersji słodkiej, a inni uważają, że zdecydowanie lepsze są naleśniki wytrawne. Kluczowe jest bez wątpienia dobre ciasto. Co zrobić, by było puszyste i delikatne?

Chcesz puszyste naleśniki? Aby wyszły idealne, dodaj ten składnik
Co zrobić, by naleśniki były wręcz idealne? (Pixabay)

Praktycznie każdy zna przepis na naleśniki. Nie wszyscy wiedzą jednak, co zrobić, by ciasto było delikatne i puszyste. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy składnik.

Chodzi o dodanie do przygotowanej masy wody gazowanej! Gdy mąka i woda połączą się, dojdzie do wytwarzania glutenu, który jest odpowiedzialny za sprężystość i delikatność ciasta.

Zaleca się również, by przygotowaną masę trochę schłodzić przed smażeniem. To również pomaga w uzyskaniu ciasta, które zagwarantuje ucztę dla podniebienia.

Naleśniki - jak podawać?

Naleśniki dają wiele możliwości. Można je serwować zarówno na słodko, jak i w wytrawnej formie. Najczęściej do naleśników dodaje się krem czekoladowy, dżem, prażone jabłka czy też twarożek.

A co dodać do naleśników wytrawnych? W tym przypadku możemy postawić chociażby na szpinak z serem feta, kurczaka z warzywami czy też salami, ser i szynkę. Granicę stanowi jedynie wyobraźnia!

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić