Przepis na quiche. Klasyczne danie kuchni francuskiej
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka. Na danie składa się kruche ciasto i wytrawne nadzienie, które zalane jest jajeczno-śmietanową masą.
Źródło zdjęć: © Getty Images | The Washington Post
Wykonanie tego dania nie jest trudne. Wszystkie składniki można dostać w osiedlowym sklepie. Przygotowanie kiszu jest jednak nieco czasochłonne.
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Przepis na quiche. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1jajko
- 1łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 300 ml śmietanki 36%
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g sera gruyère
- 4jajka
- sól, pieprz
Przepis na quiche. Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę, roztopione masło, jajko, zimną wodę i dodaj szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Ciasto zlep w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut
- Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni, żeby stał się bardziej kruchy
- W misce wymieszaj śmietankę i 4 jajka. Dodaj do masy sól oraz pieprz
- Po 40 minutach wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę do pieczenia i przykryj je papierem do pieczenia. Możesz je obciążyć wsypując na papier ziarna grochu
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto piecz przez 15 minut
- Po 15 minutach na cieście ułóż boczek i posyp wszystko startym serem. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną
- Formę do pieczenia z quiche włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 170 stopniach Celsjusza
Źródło artykułu: o2pl