Karolina Woźniak| 

Przepis na quiche. Klasyczne danie kuchni francuskiej

0

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka. Na danie składa się kruche ciasto i wytrawne nadzienie, które zalane jest jajeczno-śmietanową masą.

Przepis na quiche. Klasyczne danie kuchni francuskiej
Przepis na quiche. Klasyka kuchni francuskiej (Getty Images, The Washington Post)

Wykonanie tego dania nie jest trudne. Wszystkie składniki można dostać w osiedlowym sklepie. Przygotowanie kiszu jest jednak nieco czasochłonne.

Przepis na quiche. Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1jajko
  • 1łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 150 g sera gruyère
  • 4jajka
  • sól, pieprz

Przepis na quiche. Sposób przygotowania:

  • Wsyp do miski mąkę, roztopione masło, jajko, zimną wodę i dodaj szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Ciasto zlep w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut
  • Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni, żeby stał się bardziej kruchy
  • W misce wymieszaj śmietankę i 4 jajka. Dodaj do masy sól oraz pieprz
  • Po 40 minutach wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę do pieczenia i przykryj je papierem do pieczenia. Możesz je obciążyć wsypując na papier ziarna grochu
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto piecz przez 15 minut
  • Po 15 minutach na cieście ułóż boczek i posyp wszystko startym serem. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną
  • Formę do pieczenia z quiche włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 170 stopniach Celsjusza
Zobacz także: Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić