Pyszna tarta z malinami. Idealny letni deser

5

Jeżeli marzy Ci się szybki i pyszny deser, pamiętaj, że w okresie letnim najlepszą opcją jest upieczenie tarty owocowej. Kiedy jeszcze będziemy mogli skorzystać ze świeżych owoców, które możemy połączyć w szybkim i lekkim deserze?

Pyszna tarta z malinami. Idealny letni deser
Pyszna tarta malinowa (Getty Images)

Tarta malinowa to idealne ciasto dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają te słodkie owoce, ale jeszcze pyszniej mogą zasmakować w tym szybkim letnim deserze. W okresie upałów tarta malinowa najlepiej będzie smakowała z lodówki! Poniżej krok po kroku przedstawiamy, jak upiec pyszne ciasto.

Tarta malinowa. Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń wanilinowy
  • 500 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła (średnio miękkie)
  • maliny
  • cukier puder

Tarta malinowa. Wykonanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
  • Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
  • Dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
  • Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
  • Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem.
  • Ciasto nakryć folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało).
  • Wówczas wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
  • Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.
  • Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
  • Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód (można za pomocą szprycy).
  • Wyłożyć maliny na krem. Można wstawić do lodówki na pół godziny, aby krem zesztywniał. Przed podaniem każdą porcję tarty posypać cukrem pudrem (już na talerzykach).
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić