o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
BA
|

Pyszna tarta z malinami. Idealny letni deser

1
Podziel się

Jeżeli marzy Ci się szybki i pyszny deser, pamiętaj, że w okresie letnim najlepszą opcją jest upieczenie tarty owocowej. Kiedy jeszcze będziemy mogli skorzystać ze świeżych owoców, które możemy połączyć w szybkim i lekkim deserze?

Pyszna tarta z malinami. Idealny letni deser
Pyszna tarta malinowa (Getty Images)
bEpEpZhh

Tarta malinowa to idealne ciasto dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają te słodkie owoce, ale jeszcze pyszniej mogą zasmakować w tym szybkim letnim deserze. W okresie upałów tarta malinowa najlepiej będzie smakowała z lodówki! Poniżej krok po kroku przedstawiamy, jak upiec pyszne ciasto.

Tarta malinowa. Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń wanilinowy
  • 500 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła (średnio miękkie)
  • maliny
  • cukier puder
bEpEpZhj

Tarta malinowa. Wykonanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
  • Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
  • Dodać jajko i zmiksować lub zagnieść krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
  • Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
  • Placek przenieść do formy i wyłożyć nim spód oraz boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem.
  • Ciasto nakryć folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Resztę mleka zagotować (aż będzie kipiało).
  • Wówczas wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
  • Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.
  • Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
  • Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód (można za pomocą szprycy).
  • Wyłożyć maliny na krem. Można wstawić do lodówki na pół godziny, aby krem zesztywniał. Przed podaniem każdą porcję tarty posypać cukrem pudrem (już na talerzykach).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEpEpZhK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
Statyny
3 dni temu
Wszędzie masło, masło i masło.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić