aktualizacja 

Pyszne kluski z jagodami. Przepis z zeszytu babci

5

Babcia wie najlepiej, co się je w lato. Kluski z jagodami są tego idealnym przykładem. Łatwe, szybkie, puszyste i słodziutkie. No czego chcieć więcej w słoneczny dzień? Nie czekaj i chwytaj za przepis!

Pyszne kluski z jagodami. Przepis z zeszytu babci
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kluski z jagodami goszczą na polskich stołach od lat i nic nie wskazuje na to, by ich popularność miała się zmniejszyć, choć na chwilę. I nic dziwnego, nie ma pyszniejszych dań niż te od babci. Smacznego!

Przepyszne, puchate, okrągłe pampuchy z jagodami nie mają sobie równych szczególnie latem. Wszystko dlatego, że są lekkostawne, bogate w witaminy i można szybko je zrobić. Szczególnie upodobały je sobie dzieci. Te jedzą, aż im się uszy trzęsą!

Jest tylko jedna, drobna wada - znikają z talerzy z prędkością światła. I niestety - uprzedzając pytania - nikt i nic nie jest w stanie temu zaradzić. Ale jak tu nie ulec pokusie wspaniałych, soczystych klusek z jagodami, które sprawiają, że nasze kubki smakowe szaleją i wracają wspomnieniami do tego beztroskiego czasu, spędzanego na babcinym podwórku?

Przepis na kluski z jagodami. Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana – ile zabierze
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • jagody
  • cukier
  • cynamon
  • masło

Przepis na kluski z jagodami. Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  • Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić.
  • Przecisnąć ser biały, ciasto zagnieść.
  • Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
  • Rękoma urywać kawałek ciasta.
  • Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego kilka jagód, zlepić w kulkę.
  • Zagotować wodę w garnku, posolić.
  • Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok. 5-7 min.
  • Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić