Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|

Sezon na cukinię. Ten przepis na zupę krem pokochali internauci

8
Podziel się:

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest mnóstwo. Jednym z nich jest zupa krem. Ten przepis na letnie danie pokochali internauci! Jak zrobić krem z cukinii?

Sezon na cukinię. Ten przepis na zupę krem pokochali internauci
Sezon na cukinię. Ten przepis na zupę krem pokochali internauci (Pixabay)

Cukinia bogata jest w witaminy, a także składniki mineralne. Zawiera m.in. potas, magnez czy żelazo. W dodatku jest mało kaloryczna i wspomaga redukcję masy ciała. Zalicza się ją do warzyw ekologicznych, bo nie kumuluje metali ciężkich czy azotanów. Nadaje się do przyrządzenia na grillu, smażenia, pieczenia czy gotowania.

Zupa krem z cukinii to świetny sposób na letnie warzywo. Nie brakuje go na targach, a przede wszystkim w przydomowych ogródkach. Często cukinia osiąga niebotyczne rozmiary i nie wiadomo, co zrobić z sezonowego warzywa. Oto przepis na zupę krem z cukinii.

Jak zrobić krem z cukinii? Przepis, który ukazał się na TikToku użytkowniczki Maste (znanej też jako Marcysia) jest banalnie prosty i ekspresowy. Wystarczy kilka minut, odrobina warzyw, blender i gotowe! Internauci pokochali ten pomysł na obiad.

Przepis na zupę krem z cukinii - lista składników

  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 4 duże cukinie
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa

Przepis na zupę krem z cukinii - sposób przygotowania

  • cebulę i pora kroimy w piórka
  • pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę
  • na dnie garnka rozpuszczamy masło
  • podsmażamy cebulę i pora
  • dodajemy sól, pieprz i czosnek
  • po chwili dodajemy cukinię i ziemniaki
  • podsmażamy
  • zalewamy wszystko gorącym bulionem
  • doprawiamy chili i gałką muszkatołową
  • gotujemy ok. 20 min.
  • blendujemy na jednolity krem
  • dolewamy śmietankę
  • gotowe!
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
kucharz a nie...
2 miesiące temu
A ja robię tak cukinię: na olej wrzucam przyprawy kminek, kurkumę kozieradkę wrzucam pokrojoną cukinię i smażę pod przykryciem gdy zmięknie dodaję tymianek pokrojone pomidory bazylię, sól, kolendrę i garam masalę. Całość okraszam płatkami lub otrębami , serem kamambęr i oliwkami. Drugi przepis na jesień: tak samo na olej wrzucam przyprawy, ale tylko kminek i paprykę ostrą i wrzucam pokrojoną cukinię z papryką(zieloną). Gdy zmiękną dodaję tymianek sól i kurkumę i trochę niech się jeszcze poprychcą do miękkości.
ja nie jadam
2 miesiące temu
Cukinia, jak każda dynia, jest wiatropędna i niesmaczna, bo smaku praktycznie nie ma. Ta naprawdę mała, młoda, jeszcze ujdzie jako niewielki dodatek, ale u nas takich nie ma nawet w sklepach (we Włoszech takie sprzedają). Te wielkie tylko szkodzą.
Ania
2 miesiące temu
Cukinia najlepsza! Wszystkie warzywa jak cukinia, bakłażan, papryka, czosnek smażę w garnku dodając 6 pomidorów... przepyszne z ryżem i nawet warzywa można z piesia kurczaka smażyć... Mąż jest Kurdem, wiec w kuchni tylko kurdyjskie Dania 😁
bodzio
2 miesiące temu
Duża cukinia jest dostępna tylko na targowiskach, każda waży po kilka kilogramów. Z podanych składników nie da się zrobić zupy, będzie za gęsto. Można użyć młodych malutkich cukiń, w marketach są tylko takie.
Taka uwaga
2 miesiące temu
Nie przyprawia się ostro, bo szkodzą i wywołują silny kaszel i nie tylko.
Zastrzeżenia
2 miesiące temu
Do zupy nie daje się chili idzie przyprawia się zbyt ostro, ponieważ to wywołuje kaszel, a u wrażliwych osób może nawet dojść do obrzęku błony śluzowej górnych dróg oddechowych i spowodować uduszenie kropka z solą też bardzo ostrożnie, wtedy zupa jest najzdrowsza kropka poza tym w tym przepisie jest za dużo pora i cebuli, to raczej zupa cebulowo porowo– cukiniowe kropka Z kolei za mało w niej ziemniaków nie za mało wywaru, najlepiej gotować na kościach ze sporą ilością mięska. Wtedy zupa jest bardziej treściwa i zdrowa.
JPL
2 miesiące temu
za komuny to i z płatków owsianych robili w TVP mięso
Ela
2 miesiące temu
Jeszcze można dodać mleczko kokosowe i curry.Wtedy też genialnie smakuje😋
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić