Smakują jak niebo! Przepis na placki karmelowo-kawowe

3

Są puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach, a karmelowo-kawowy sos rozpali każde podniebienie! Poznaj placki karmelowo-kawowe, nie czekaj i zrób je już dziś!

Smakują jak niebo! Przepis na placki karmelowo-kawowe
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Takiego przepisu na placki jeszcze nie znałaś! Są puszyste i słodkie, możesz je podać na śniadanie lub deser (chociaż, prawdę mówiąc, na słodki obiad też się świetnie sprawdzą). Nie przejmuj się kaloriami, te na pewno pójdą w kobiece krągłości!

Placki karmelowo-kawowe. Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki espresso,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: bita śmietana

Placki karmelowo-kawowe. Wykonanie:

  • Najpierw przygotuj sos karmelowy.
  • W rondelku wymieszaj masło i brązowy cukier.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty.
  • Następnie dodaj mleko i gotuj, dopóki sos nie zgęstnieje.
  • Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do sosu wanilię.
  • Teraz przyrządź placki: wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier).
  • W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, masło, wanilia).
  • Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj dokładnie całość.
  • Powinna powstać jednolita masa.
  • Smaż małe placki na maśle - ich kolor powinien być złocistobrązowy.
  • Wyłóż placki na talerz.
  • Oblej je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę, jeśli chcesz.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić