Surówka na zapas? Możesz ją trzymać w słoiku parę miesięcy

10

Surówka w słoiku może przydać się niejeden raz. Do szybkiego obiadu, na wypadek niespodziewanych, głodnych gości. A przepis jest wprost banalny!

Surówka na zapas? Możesz ją trzymać w słoiku parę miesięcy
Przepis na surówkę w słoiku. (YouTube)

Przepis na warzywa w słoiku pochodzi od Melissy Mar. Pokazuje na YouTube jak wekować jedzenie, by dłużej trzymało świeżość i się nie marnowało. To również świetna opcja dla tych, którzy mają wolną chwilę, by zrobić zapasy. Czasami takie słoiki potrafią uratować dzień i pomóc w skomponowaniu szybkiego i zdrowego obiadu.

Surówka w słoiku. Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg słodkiej papryki
  • 700 g cebuli
  • 2 ostre papryczki
  • 5 pęczków pietruszki
  • 2,5 łyżeczki soli

Surówka w słoiku. Wykonanie:

  • Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w plasterki
  • Paprykę słodką pokrój w paski
  • Papryczki ostre i pietruszkę posiekaj drobno
  • Wszystkie warzywa wrzuć do większej miski, posól i wymieszaj, zostaw na 30 minut
  • Po tym czasie warzywa przełóż do czystych słoików
  • Wodę, która została rozlej równo do każdego słoika
  • Słoiki zakręć i włóż do większego garnka, zalej zimną wodą
  • Gotuj 15 minut od momentu, gdy woda się zagotuje
  • Gotowe słoiki postaw wieczkiem w dół
  • Zostaw do całkowitego wystygnięcia
  • Przechowuj w lodówce
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić