aktualizacja 

Tą kawą oczarujesz wszystkich. Nietypowy dodatek

22

Kawa z koglem-moglem to mistrzostwo smaku, które zjedna sobie wszystkich fanów kawy i puszystej masy z jajek. Ten napój, który można traktować także jako deser, pochodzi z Wietnamu, jednak jest coraz popularniejszy na całym świecie - także w Polsce. Koniecznie wypróbuj.

Tą kawą oczarujesz wszystkich. Nietypowy dodatek
Kawa z koglem moglem. (GETTY)

Kawę z koglem-moglem wymyślili Wietnamczycy, którzy chcieli w ten sposób przełamać gorzki smak. W oryginale żółtka ubija się jednak z mlekiem skondensowanym lub miodem. Do kawy można także dodać inne składniki m.in. likier, które sprawią, że napój będzie jeszcze smaczniejszy.

Kawa z koglem-moglem. Potrzebne składniki (na dwie porcje):

  • dwie filiżanki czarnej kawy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie: łyżeczka mleka skondensowanego/kieliszek rumu/ekstrakt z wanilii lub ulubiony likier

Kawa z koglem-moglem. Sposób wykonania:

  • żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę
  • dodaj masę do zaparzonej kawy
  • jeśli lubisz dodaj także inne dodatki, które wzbogacą smak napoju
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić