Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MDO
|
aktualizacja

Tak odróżnisz prawdziwka od szatana. Oto najlepszy patent

134
Podziel się:

Borowik szlachetny, którego potocznie nazywa się prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Są jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki, a jednego z nich trzeba unikać jak ognia.

Tak odróżnisz prawdziwka od szatana. Oto najlepszy patent
Borowik szlachetny (Wikimedia)

Podczas grzybobrania należy unikać borowika szatańskiego. To silnie trujący grzyb. Niestety, niektórzy mylą go z prawdziwkiem. Na szczęście jest prosty sposób na odróżnienie tych dwóch grzybów.

Szatan to określenie stosowane w przypadku dwóch grzybów. Chodzi o goryczaka żółciowego i borowika szatańskiego. Młode egzemplarze tych dwóch grzybów wyglądają niemal identycznie - mają żółtawe trzony i żółte lub jasnobrązowe kapelusze. Są też podobnej wielkości.

Dojrzałe osobniki nieznacznie różnią się wyglądem i miejscem występowania. Jeden jest trujący, a drugi tylko niejadalny.

Borowik szatański (jasnobrązowy kapelusz i ciemnoczerwony trzon) jest gatunkiem silnie trującym. To grzyb ciepłolubny. Występuje w lasach liściastych i na wapiennych glebach. Znajdziesz go w Europie Zachodniej, ale w Polsce jest to prawie niemożliwe.

Goryczak żółciowy (jasnobrązowy kapelusz i beczułkowaty trzon) licznie występuje w polskich lasach iglastych. Jest niejadalny. Co prawda nie wykazuje właściwości trujących, ale może wywołać niegroźne dolegliwości żołądkowe.

Jak odróżnić szatana od prawdziwka?

Jednym z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w polskich lasach jest borowik szlachetny. Występuje w lasach liściastych i iglastych. Ma brązowy kapelusz. Znajdujące się pod nim pory są białe, a z wiekiem robią się żółte lub żółtozielone. Trzon ma białawy lub jasnobrązowy. Jak odróżnić go od szatana? Na dziendobry.tvn.pl zamieszczono trzy bardzo ważne wskazówki.

  • smak – by go ocenić, odłam kawałek kapelusza i spróbuj czubkiem języka. Goryczaka żółciowego (szatana) odróżnisz natychmiast po bardzo gorzkim smaku. Borowik szlachetny (prawdziwek) będzie smakował łagodnie, orzechowo;
  • kolor rurek – znajdujące się pod kapeluszem pory i rurki u dorosłych szatanów będą różowe, natomiast u prawdziwków - białawe, z wiekiem również żółte, żółtozielone, aż do oliwkowozielonych;
  • siateczka na trzonie - u szatana będzie ciemna, o dużych oczkach, natomiast u prawdziwka biaława i delikatna, występująca głównie w górnej części trzonu.
Zobacz także: Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(134)
Mgr. Nauk Pol...
2 miesiące temu
Borowik szatański jest gatunkiem na wyginięciu , być może spotykany jeszcze gdzieś w Bieszczadach, jest tak rzadkim gatunkiem że szybciej trafisz w totolotka nuz go znajdziesz w Polsce
Spity
2 miesiące temu
Odróżniam po tym, że prawdziwek jest w ściółce a szatan siedzi w konfesjonale.
Jarek
2 miesiące temu
Zanim sie wstawi jakies bzdety to trzeba sie upewnic i sprawdzic zrodla poniewaz borowik szatanski wcale nie jest trujacym grzybem i mozna go po przyrzadzeniu normalnie spozywac
LLLLL
2 miesiące temu
Najlepiej zjeść i poczekać, wtedy jest się pewnym na 100%.
Dziadek
2 miesiące temu
Zbiera się tę grzyby, które się zna, a nie oblizuje wszystko dookoła.
izabela
2 miesiące temu
Przykład idzie z góry. Rządzący nie mają pojęcia jak to się robi. Piszący nie mają wiedzy na temat tego co piszą.
Gość
2 miesiące temu
Chyba nigdy na grzybach nie był bo nie zna się w ogóle. Zresztą temat grzybów w mediach już się wszystkim cofa.
Wojciech
2 miesiące temu
Merytoryczne dno.
Tweenty
2 miesiące temu
Dopowiem tylko że ten szatan to po ścięciu lub nacinaniu strasznie szybko czarnieje,niestety trafił mi się jego piękno zauroczyło mnie na szczęście mój mąż lepiej zna się na grzybach i wylądował w koszu. Trzymam się pewnej zasady mianowicie jeżeli coś jest o zbyt intensywnym kolorze to jest to podejrzane i nie pewne więc włącza mi się tzn czerwona lampka.
Iza
2 miesiące temu
Co to za bzdury. Goryczak to nie szatan. Kto pisze takue artykuły.Poprostu wstyd.
Mark
2 miesiące temu
Jak się nie znasz na grzybach to se kup pieczarki z biedry
Mark
2 miesiące temu
Grzybiarz sezonowy rok zbiera grzyby i chce kozaczyc
rex
2 miesiące temu
Panie goryczka! Odłamany kawałek szatana zwyczajnie piecze w język A jeśli już, to gorycz, albo zwyczajnie - gorzkawy smak! Proszę nie wydziwiać!
eLka
2 miesiące temu
Osoba pisząca artykuł nie ma pojęcia o grzybach i powiela nieprawdziwe informacje. Szatan to nie goryczak, a goryczak to nie szatan. To dwa różne grzyby. Wystarczyło skonsultować treść artykułu z mykologiem. Ale chyba zabrakło chęci
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić