Takich lodów na pewno nie jadłeś. Składnik, który zaskakuje, ale dobrze smakuje
Możesz być nieco w szoku, kiedy dowiesz się, co jest głównym składnikiem tych lodów. Uwierz, wychodzą pyszne, a ich wykonanie jest banalne!
Źródło zdjęć: © YouTube
Lody z fasoli? Brzmi jak szalony plan, ale to nic szczególnego! W Azji czerwoną fasolę częściej je się na słodko niż w wytrawnej formie. Latem warto więc spróbować lodów z czerwoną fasolą. Nie potrzebujesz do ich wykonania specjalnego sprzętu ani niczego wyszukanego. Fasolę typu azuki dostaniesz w każdym większym dyskoncie.
Przepis na lody z fasoli. Składniki:
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g fasoli azuki
- pół łyżeczki cynamonu
Przepis na lody z fasoli. Wykonanie:
- Mleko rozlej do foremek do lodów, zamroź kostki
- Fasolę ugotuj, możesz ją nawet lekko rozgotować
- Dodaj do niej cukier, cynamon i zblenduj na gładko, schłodź w lodówce
- Do miseczki przełóż kilka kostek mlecznego lodu, na wierzch połóż fasolową masę, całość doskonale smakuje polana mlekiem skondensowanym
Czytaj także: Sposób na młode ziemniaki. Rozpływają się w ustach!
MNIAM: przepis na pyszne lody bananowe z czekoladą
Źródło artykułu: o2pl