Tani i szybki obiad. Przepyszne kotleciki rybne

30

Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj kotleciki rybne, które doskonale zastąpią klasyczne mielone. Są pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu.

Tani i szybki obiad. Przepyszne kotleciki rybne
Kotlety rybne (Getty Images)

Kotlety rybne to mniej popularne danie obiadowe, ale równie smaczne co kotlety mięsne. Można je przygotować z ulubionych filetów rybnych zarówno droższych jak i tańszych. Są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.

Kotlety rybne. Potrzebne składniki:

  • ok. 800 g filetów z ryby np. panga, miruna, dorsz, sandacza
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka np. kajzerka
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: łyżeczka świeżo posiekanego koperku

Kotlety rybne. Sposób wykonania:

  • do tego przepisu można użyć świeżej ryby lub mrożonej. Jeśli wybierzesz mrożoną, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześnie ją rozmrozić i dobrze osuszyć
  • bułkę namocz w mleku przez kilkanaście minut, a później lekko ją odsącz
  • cebulę pokrój na mniejsze kawałki (można ją podsmażyć)
  • filety zmiksuj lub zmiel razem z odciśniętą z mleka bułką oraz cebulą
  • do masy dodaj miękki masło, łyżkę mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kaszy manny), koperek oraz jajka i sok z cytryny
  • całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki
  • z powstałej masy formuj małe kotleciki
  • na patelni rozgrzej odpowiednią ilość oleju
  • każdy kotlet panieruj w bułce tartej i smaż na złoty kolor
  • po usmażeniu kotlety przekładaj na ręczniki papierowe, żeby je odsączyć z tłuszczu
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić