Ten przepis ma ponad 60 lat. Sprawdź, jak zrobić Libiąskie Barbarki
Przepis na te przepyszne, kruche ciasteczka jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Gromiec wygrały niedawno konkurs kulinarny i pochwaliły się nim publicznie.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kraków ma obwarzanki, Toruń pierniki, a Libiąż Libiąskie Barbarki. Koło Gospodyń Wiejskich z Gromca pochwaliło się przepisem na maślane ciasteczka, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i obecnie ma już ponad 60 lat. Pyszne ciasteczka wygrały nawet konkurs - warto ich spróbować.
Libiąskie Barbarki. Potrzebne składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
Libiąskie Barbarki. Sposób przygotowania:
- żółtka rozetrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę
- przesiej mąkę i połącz z posiekanym masłem
- dodaj roztarte żółtka i wszystko wymieszaj
- ciasto po wyrobieniu będzie zwarte, owiń je bawełnianą ściereczką i włóż na 15 minut do lodówki
- schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrawaj ciasteczka
- piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Czytaj także: Przepis na dżem z cebuli. To hit sezonu
Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis, spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.